Tufft jobb att tvätta bort Downtowns stämpel

5:51 min

Att tvätta bort Karlstadspuben Downtowns stämpel, det svåra uppdraget har nye delägaren Niclas Lybeck tagit på sig. En hotfull gäst med förskärare, och kritik från en alkoholinspektör för bristen på mat, är två händelser han hittills har fått hantera.

– En utmaning är en utmaning. Allt kan man ändra på. Det tar lång tid, det kommer att kosta mycket pengar, men allt kommer att gå bra. Så länge man inte ger sig så funkar det, säger Niclas Lybeck.

Den lilla kvarterspuben Downtown på Herrhagen i Karlstad har länge fått dras med ett rykte som ökänd, det är Niclas Lybeck öppen med och medveten om.

Vi träffas inne i den mörka, lite murriga pubmiljön, med gröna skinnsäten och plats för max 50 gäster. Så småningom ska här renoveras, berättar Niclas, det ska bli mer rockstil.

Han kom in som delägare våren 2016 och äger 49 procent. Sedan dess har han jobbat med att gradvis försöka förändra situationen. Att "rensa upp bland gästerna", som han uttrycker det i en mejlkommunikation med kommunens alkoholinspektör.

Det är i den ändan man måste börja, menar han, satsningen på maten får komma senare.

– Jag har prioriterat att städa upp själva Downtown. Till att börja med får man kolla vilket klientel man har, det är inte bara till att slänga ut vem som helst. Man får ta det lite försiktigt, pö om pö. Vi har fem äldre herrar som kommer hit varje dag och tar en öl och spelar poker, så de är jättebra. Sedan har vi motsatta sidan av det hela. I november hade vi en kille här inne med förskärare, och det är sådana personer vi verkligen inte vill ha här. Sorgligt att folk kan bli så där, men alkohol och droger går inte ihop och sån skit ska vi inte ha på Downtown mer.

Det är en ganska tuff uppförsbacke att rensa upp och få bättre ordning på puben?

– Ja, det kan man lugnt påstå. Jag skulle vilja säga att uppförsbacken är ungefär 85 grader. Men det går.

Men varför gav du dig in på att ta över Downtown, du visste väl hur ryktet var?

– Jo, det visste man ju. Jag är sån att jag gillar utmaningar. Jag har hållit på med restauranger i 20, 25 år, och kände att det är dags att ta steget och driva något eget. Det är jättemysigt här, mysiga gäster och litet gemytligt ställe. Så då tänkte jag att det passar mig bra.

Men det som är mindre bra är att det kan vara stökigt ibland, med fulla gäster?

– Nej, vi har inte så stort problem med det. Det är någon enstaka gång det kommer in någon tjomme som tror att han äger allt och alla.

Händelsen med förskäraren, det handlade om en full gäst som hade avvisats efter att ha varit bråkig och bland annat skrikit rasistiska saker, berättar Niclas Lybeck.

Gästen gick hem och hämtade kniven och kom tillbaka till puben, sparkade sönder en dörr och var hotfull. För det dömdes mannen i tingsrätten till skyddstillsyn, och han har senare dömts till fängelse för andra brott.

– Det är aldrig roligt att få en förskärare uppkörd mot ansiktet. Men vi sa till honom att du har bränt dina chanser, det är bara att du sticker härifrån. Och som tur var så var polisen precis runt hörnet, så de tog honom på en gång.

Var det ett extremt fall, eller har det hänt många gånger att gäster har betett sig aggressivt om de har blivit avvisade?

– Under tiden jag har haft det är väl det här det grövsta, men jag vet längre tillbaks har det hänt ett och annat.

Och särskilt orolig för aggressiva gäster är han inte.

– Inte så himla orolig. För jag har sagt till allt och alla att jag uppmanar polisen att komma in och säga hej och kolla hur läget ligger. Och de är väldigt ofta utanför och vinkar och hejar. Så jag känner mig ganska trygg.

Och enligt polisen har inte det varit så mycket ordningsstörningar på Downtown på sistone.

– Historiskt sett vet jag att det har varit ordningsproblem där, men det är inget som sticker ut nu. Visst är vi där ibland, men vi är på alla nöjesinrättningar där det serveras alkohol, säger Orla Kristoffersen, chef för lokalpolisområde Karlstad, till P4 Värmland.

Nånting som Downtown har hamnat i lite blåsväder för på sistone är maten, eller snarare bristen på mat.

Ett villkor för tillståndet att servera alkohol är enligt alkohollagen att man också har "lagad eller på annat sätt tillredd mat" att servera. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Snacks som jordnötter eller ölkorv räknas inte som tillredd mat i lagens mening.

När en alkoholinspektör från Karlstads kommun nyligen kom på besök konstaterade hon att det inte fanns någon mat, och att köket inte hade använts på en tid.

Downtown fick därför en erinran, vilket är den mildaste formen av sanktion. Upprepade förseelser kan leda till varning eller i slutändan till indraget alkoholtillstånd.

Niclas Lybeck säger att han har bra kommunikation med kommunen, och att han numera har en meny med maträtter att plocka fram ur frysen och värma.

Men intresset bland gästerna för att beställa mat verkar minst sagt begränsat. Niclas Lybeck har under de gångna tio månaderna bara serverat mat på sitt arbetspass en enda gång.

– Ja, det var en som ville ha en nachos. Så det har jag vispat ihop en faktiskt, säger han.

Men det är det enda du har sålt under tiden sedan du tog över stället, en maträtt?

– Ja. Det är lite svårt, vi har två pizzerior vägg i vägg, de har ju jättebra mat också. Människan är ett vanedjur. Downtown är inte känt som en matrestaurang överhuvudtaget, däremot kommer det att bli det framöver.

Och just nu har du en fullvärdig meny, men det är ingen som beställer maten?

– Sant.

FOTNOT: Downtowns andre delägare har hört av sig till P4 Värmland efter att inslaget sändes, och tillbakavisar bilden av puben dras med ett rykte som ökänd. Han menar också att Niclas Lybecks uppgifter om att Downtown bara har sålt en maträtt på tio månader är felaktig, och hävdar att företaget tvärtom har sålt minst 110 maträtter. Exakt vilken slags mat det är vet han dock inte.
Enligt den andre delägaren ligger pubens problem långt tillbaka i tiden. ”På 80-talet och 90-talets början var det slagsmål med machetes och allting där, men då hette den inte ens Downtown. Jag har jobbat i många år med att fixa så att det blir ett gemytligt och trevligt ställe”, säger delägaren.
När det gäller fallet med den avvisade gästen som dök med förskärare i höstas, menar delägaren att det var en enskild händelse och att det inträffar även på krogarna längs Kungsgatan att personer dyker upp med tillhyggen.