De tvingades adoptera sina egna barn - för att de flyttade till Sverige

1:38 min

Merethe och Ylva flyttade från Norge till Sverige. Då hörde myndigheterna av sig och sa att de var tvungna att adoptera sina egna barn.

Eftersom Merethe och Ylva Kleivens barn blivit till genom assisterad befruktning utomlands, godkänner svensk lag inte dem som föräldrar. Så trots att Ylva och Merethe är barnens föräldrar i Norge, räknades de inte som det när de flyttade till Sverige.

Istället skulle de registreras som två ensamstående mammor till varsitt barn.

Hade vi åkt till Ryssland så hade vi förstått att vi skulle få lite problem, men när flyttar man till Sverige tänker man att det ska gå ganska smidigt.

De är inte ensamma

Den senaste månaden har flera gifta kvinnor som har barn ihop, och som har flyttat till Sverige från utlandet, hört av sig till RFSL Stockholm. Kvinnorna har reagerat på beskedet från svenska myndigheter om att de måste adoptera sina egna barn.

– I flera fall har vi fått gå in och säga att jo, det här stämmer. Det har inte blivit ett missförstånd, utan tyvärr ser svensk lagstiftning ut som så att du behöver närståendeadoptera ditt eget barn, berättar Veronica Berg Hulthén på RFSL i Stockholm.

Ska kontakta Justitiedepartementet

Familjecentralen i Sunne, som fick Ylva och Merethe Kleivens fall på sitt bord, reagerade på lagstiftningen.

– Min tanke är att skriva till Justitedepartementet och beskriva ärendet för att få till en ändring i lagen så snart som möjligt, säger socionomen Anette Pettersson på Familjecentralen i Sunne.