Ryssland uppges använda förbjudna robotar

2:07 min

Tidningen New York Times uppger att Ryssland tagit i bruk en ny typ av kryssningsmissil som USA säger är ett brott mot ett epokgörande nedrustningsavtal mellan de två länderna.

Ryssland förnekar att missilen strider mot avtalet men uppgifterna innebär en ytterligare belastning i de komplicerade relationerna med USA.

Kryssningsroboten som i väst går under namnet SSC-8 har varit under utveckling i många år och för tre år sedan anklagade USA formellt Ryssland för att bryta mot det så kallade INF-avtalet.

Det avtalet som presidenterna Reagan och Gorbatjov skrev under 1987 förbjuder medeldistansmissiler med en räckvidd över 500 km och enligt uppgifter i väst kan SSC-8 flyga mycket längre än så.

Men nu har Ryssland, enligt New York Times, gått ett steg längre och tagit den nya roboten i bruk i sin krigsmakt. Två bataljoner med sammanlagt runt 50 missiler ska nu vara stridsberedda.

SSC-8 anses vara mer eller mindre identisk med kryssningsroboten Kaliber som finns på ryska örlogsfartyg och som bland annat används i attacker mot mål i Syrien. Det är oklart varför Ryssland nu skulle ha valt att placera ut missilen på ryska fastlandet i stället för på fartyg, där det är tillåtet enligt INF-avtalet.

Det avtalet, som ledde till att mer än 2600 missiler drog bort från Europa, är nu något av i gungning. Om det skulle falla är det det andra nedrustningsavtalet som går upp i rök. 2001 sade USA ensidigt upp det så kallade ABM-avtalet som förbjuder antimissilförsvar.

Den republikanske senatorn John McCain sade igår att utplaceringen av den nya missilen var ett försök från rysk sida att testa Donald Trump. Det är svårt att bedöma men att uppgifterna läcker ut just nu i USA blir förstås ytterligare en ingrediens i de invecklade relationerna mellan USA och Ryssland och inte minst i det inrikespolitiska spelet i USA.

Putins presstalesman Dmitrij Peskov förnekade på ett pressmöte i dag att den nya kryssningsroboten bryter mot INF-avtalet. I samma veva sade han att det inte finns några fakta som stöder anklagelserna att ryska agenter skulle ha haft kontakter med medarbetare till Trump under valkampanjen.