Satsning ger guldkant i vardagen för äldre i Oxelösund

1:48 min

Sörmlands nio kommuner får tillsammans drygt 62 miljoner att öka bemanningen inom äldreomsorgen. P4 Sörmland har besökt ett äldreboende i Oxelösund där de äldre bland annat får besök av barn.

De som bor på Oxelösunds två äldreboenden ska få möjlighet till en aktivitet per dag, enligt ett mål som kommunen har i samband med regeringens stimulansbidrag för ökad bemanning inom äldreomsorgen.

– Jag tycker det är fantastiskt, berättar Erik Thoms, som bor växelvis på äldreboendet Björntorp i Oxelösund.

Han är glad över att han och de andra på boendet varannan vecka får träffa barn från Regnbågens förskola som kommer på besök. Den här dagen, när P4 Sörmland är på besök, pysslar de med lera tillsammans och Erik Thoms berättar att han har fått en alldeles särskild kontakt med Love, 5 år:

– Där är Erik! ropar han när de kommer från förskolan. Och det är halva lönen.

Känns det viktigt?

– Absolut. Att bli gammal är att bli oviktig, men det här, att barnen kommer, gör att man kan gripa tillbaka, säger Erik Thoms.

Mellan 2015 och 2018 kan Sveriges kommuner få ta del av totalt 7 miljarder, extra pengar från regeringen som ska gå till att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Hur man väljer att använda pengarna är upp till varje kommun, så länge pengarna går till personal som jobbar nära de äldre.

I Oxelösund har man sedan sommaren förra året anställt två aktivitetsinspiratörer som ska skapa hållbara lösningar för att de på kommunens två äldreboenden ska ha en mer meningsfull vardag. Alltifrån 50-talsfest och femkamp till mer vardagsnära aktiviteter, som att titta i fotoalbum tillsammans, högläsning - eller möta de här barnen, som Love Andersson Carlén, 5 år:

– Då kan vi pyssla och göra överraskningar för varandra. De brukar hitta på något som vi ska göra och idag har vi hittat på vad vi ska göra, berättar Love.

Och Theo Klefbom 5 berättar om när barnen en gång fick prova en mekanisk säng som en av damerna på boendet har.

– Upp och ner kunde den åka. Jätterolig!