Kronofogden driver in pengar till misstänkta bluffbolag

1:40 min

Trots att Kronofogden har polisanmält att ett antal bolag misstänks kräva folk på skulder som är uppdiktade, driver myndigheten in pengar till bolagen.

Hittills har Kronofogden drivit in 1,9 miljoner kronor till tretton olika bolag. Åtta av dem ingår i den polisanmälan myndigheten gjorde förra sommaren, de övriga har Kronofogden identifierat senare. Indrivningen är helt laglig, eftersom de som har krävts på pengar inte har protesterat mot betalningsföreläggandena.

– Vi tycker att det är två saker som är väldigt upprörande och det är att vi blir skickebud för kriminalitet, att vårt system utnyttjas, tillsammans med det faktum att de personer som drabbas är de mest utsatta, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde. 
 
Det är hundratals personer som har fått kraven, som Kronofogden tror är uppdiktade.

Ofta vill inte bolagen ha de pengar som har drivits in med en gång. Ett bolag, som Kronofogden drivit in över en miljon kronor till, skriver i ett mejl till Sveriges Radio att det är av skatteskäl.

Men att ta reda på om och i så fall hur mycket som har betalats ut till bolagen är krångligt i Kronofogdens system, enligt Cecilia Hegethorn Mogensen. 
 
– Vad jag vet har vi nog inte betalat ut särskilt mycket. Jag vet inte ens om vi har betalat ut något, vi håller på att titta på det där. 
 
Man känner sig inte särskilt trygg när du säger så här "Jag tror inte att vi har betalat ut"?

– Ja, det beror på att det inte är säkert att vi har sett alla ansökningarna, eller hittat alla de här personerna som kan vara drabbade, säger Cecilia Hegethorn Mogensen. 
 
Med olika kontrollåtgärder försöker Kronofogden att hindra bolagen och man har även spärrat utbetalningar.

Eftersom hela systemet bygger på att den som krävs på pengar ska protestera mot en påstådd skuld, är det mycket svårt att i efterhand ändra de lagliga beslut som fastställt skulden.

– Det är i viss mån systemhotande, skulle jag säga. Det är rättsväsendets egna verktyg som utnyttjas för kriminalitet och det är obehagligt, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.