Utredning tillsätts efter besked om datalagring

1:08 min

I december slog EU-domstolen ner på Sveriges krav på teleoperatörer att lagra information om sina kunder. Nu tillsätter regeringen en utredning om hur de svenska lagarna ska anpassas för att uppfylla kraven.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) förklarar vad utredningens syfte är.

– Det handlar om att vi ska säkerställa polis och säkerhetspolis möjlighet att ta del av operatörernas uppgifter för att lösa allvarlig brottslighet och skydda rikets säkerhet, säger han.

Enligt EU-domstolen kan inte den generella datalagring mot personer som inte är misstänkta för brott som skett i Sverige fortsätta. Den bryter mot EU-rätten.

Det här har oroat polisen och svenska myndigheter som argumenterar att det blir svårare att utreda en rad brott. Eftersom att datalagringen skedde även innan ett brott begicks kunde polisen få ut information när något väl skedde.

Anders Ygeman (S) anser dock inte att EU-domstolens dom är tydlig nog när det gäller att lagra uppgifter innan ett brott begås.

– Det är en motsägelse i domen. Det går inte att ha en effektivt brottsbekämpande del om du samtidigt måste göra någon form av förhandsbegränsning av vilka grupper du lagrar den här informationen på. Det är ju själva idén med datalagring, säger han.

Utredningen ska presenteras 9 oktober.