Franska manifestationer mot polisvåld

2:40 min

I Frankrike har det återigen hållts en manifestation mot polisvåld och till stöd för den 22-årige Théo som vårdas på sjukhus efter att, som det verkar, ha blivit svårt misshandlad av polis.

Bintou Diarra Sokuna i förorten Bobigny tycker att det är bra att det pratas om polisens övergrepp.

– Det är är tack vare mobilkamerorna som våldet dokumenteras. Det här har förekommit länge, men det har varit tabu att prata om, säger Bintou Diarra Sokuna.

Det var här i förorten Bobigny som en manifestation hölls till stöd för den misshandlade Théo i lördags, en manifestation som spårade ur. I centrum sitter nu träskivor istället för glasrutor både på postkontoret och hamburgerrestaurangen. Bintou Diarra Sokunas kulturförening hjälpte till att städa upp efteråt.

Den 22-årige Théo har av allt att döma blivit svårt misshandlad av polis i samband med en id-kontroll i början av februari. En polis misstänks för att ha våldtagit Théo med hjälp av en batong.

– Inte avsiktligt, utan en olycka, enligt polisen, men nyheten har väckt ilska och minnet av Adama Traoré, också han en svart ung man som dog i arresten, efter en id-kontroll i somras.

Igår kväll demonstrerade ett hundratal människor i centrala Paris. De skrek "polis – mördare" och "polis – rasist" mot kravallpolisen.

Polisens id-kontroller gäller framför allt unga män, ibland görs också kroppsvisitering.

Mamadou Traoré berättar att han kan stoppas för id-kontroller tre till fyra gånger på en och samma dag. Han anser att det är rasistiskt eftersom det framför allt är svarta män som han, som stoppas.

Det har redan hållits manifestationer i flera städer och oron är stor för att de ska spridas ytterligare. Politiker intar olika positioner och ett hundratal musiker och idrottare har skrivit under ett upprop mot straffriheten för de poliser som begår våld.

– Den här gången hoppas jag att poliserna ska ställas inför rätta, säger Mamadou Traoré.

De fyra poliser som misstänks för misshandlen av Théo har tagits ur tjänst, en misstänks för våldtäkt, men de tre övriga har släppts fria.