Malmö

Gärningsmän köper sig fria

3:59 min

De senaste tolv månaderna har tretton mord inträffat i Malmö, men många utredningar går trögt. Åklagarna möter allt oftare ett parallellsamhälle med inofficiella rättegångar och där gärningsmän köper sig fria från brott.

Det är en av anledningarna till varför man inte lyckas dra utredningar hela vägen fram till åtal.

Jag känner till ett antal fall där det har utväxlats pengar för att man inte ska gå vidare, utan man löser det på så kallad civilrättslig väg.

Så säger Pär Andersson, chefsåklagare i Malmö och jobbar med ärenden som rör de grövsta brotten.

Ett fall där pengar erbjudits som ersättning för tystnad inträffade i samband med en skjutning i Malmö förra året.

Mannen som blev utsatt för mordförsök pekade i förhör ut de två männen som avlossat skotten. Men när ärendet nådde tingsrätten tog offret tillbaka uppgifterna.

I utredningen framgår att offrets mamma erbjudits pengar både före och efter rättegången för att uppgifterna skulle tas tillbaka. Hon accepterade aldrig erbjudandet, men sonen valde att ändra sin berättelse.

De båda utpekade männen dömdes trots det senare för brott. Bevisningen i form av de tidigare förhören och vittnesmål räckte för att både tingsrätten och hovrätten skulle döma dem till 10 års fängelse för mordförsök.

Men flera liknande fall når aldrig domstol, enligt chefsåklagaren Pär Andersson.

– Det är vanligt i vissa länder. Man betalar pengar till offrets familj för att man har någon i släkten som har gjort sig skyldig till ett grovt brott och detta ska inte hanteras inom våra lagar, utan man kör med att man betalar sig fri.

Så vad kostar det för att köpa sig från ett mord i Malmö?

– Just ett mord vet jag inte, men att köpa sig fri från ett mordförsök har vi några fall där det ligger på omkring en halv miljon.

Polisen har vid den senaste tidens uppmärksammade skjutningar i Malmö berättat om svårigheterna att komma vidare i utredningarna då vittnen och i vissa fall även målsägande inte vill prata eller till och med ljuger. Statistiken talar också sitt tydliga språk.

Under första halvåret 2016 inträffade 37 mord och mordförsök med skjutvapen i polisregion Syd, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Sju av dessa ledde till åtal.

Hur vanligt det är med inofficiella rättegångar mellan de inblandade och deras familjer är svårt att säga, men att det förekommer är ett faktum.

– När pengar ska utväxlas så finns det någon typ av förfarande där några personer som har huvudansvaret för familjerna sätter sig ner och mer eller mindre bestämmer vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel. Det är ju en rättegång, skulle man kunna säga, som är vid sidan om vår.

Enligt chefsåklagaren Pär Andersson är detta något som förekommer inte bara i Malmö, utan i hela landet. I grunden handlar det om vissa gruppers inställning till myndigheter.

– Vi har många personer som finns i de här kretsarna där man kanske inte är så bekväm att prata med polis och åklagare på det sättet som vi är vana vid.

Man litar inte på polisen för att där man kommer ifrån har man kanske en korrumperad polis som gör att man vill lösa det inom familjen istället.

Enligt Pär Andersson behöver det inte alltid handla om att man inte vill prata med myndigheterna, många vågar helt enkelt inte.

– Jag har varit ute ofta och sagt att vi behöver fler poliser som kan utreda den här typen av brott. Sen hade det inte varit helt fel om vi fick andra möjligheter att närma oss vittnen och målsäganden och kanske kunna få deras uppgifter för dem säkrare sätt.

– Riktigt hur det skulle gå till kan jag inte svara på. Någon form där man på något sätt säkrar för andra anhöriga, vittnen och liknande så att de verkligen vågar komma och berätta vad det känner till, det hade varit önskvärt.