Italien förhandlar om ny EU-överenskommelse med Libyen

1:55 min

EU:s försök att få till ett avtal med Libyen liknande det med Turkiet för att stoppa migranter har tagit ytterligare ett steg framåt. Det är Italien som förhandlar för EU:s räkning och italienarnas arbete går framåt.

Tio borgmästare från Libyen har i hemlighet varit i Rom i början av veckan och där sagt att de är beredda att medverka till att stoppa smugglingen av migranter, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De tio kom från städer längs med smuggelvägen, bland annat från hubben Sabha och Ghat på gränsen till Algeriet. Det är ökenområden som den FN-stödda regeringen i huvudstaden Tripoli inte har någon kontroll över. I utbyte mot dessa insatser ska de få pengar, utbildning och utrustning.

Så sent som för tio dagar sedan i samband med att EU:s stats- och regeringschefer träffades på Malta och det blev känt att ett miljardbelopp skulle ges till Libyens regering så sade flera av dessa borgmästare att de hellre försvarade människor än satte dem i läger, men det var kanske ett förhandlingsbud.

EU, med Italien i spetsen, lägger nu stor kraft på att dels täppa till vägen för flyktingar och migranter upp från Afrika genom Libyen, och att dels inleda samarbeten med samtliga nordafrikanska länder.

Tunisien har sagt nej till ett önskemål från Tysklands Angela Merkel om att etablera läger där för migranter med hänvisning till att landet ännu är skört efter jasminrevolutionen år 2011.

Annat som går i EU:s riktning är att FN:s migrationsorganisation IOM nu intensifierat arbetet att skicka tillbaka afrikaner från Libyen till sina hemländer.

I går kom EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex med en riskanalys för detta år 2017. Slutsatsen var att de många räddningsaktionerna precis utanför Libyens kust kanske gynnar smugglarna.

De snålar på mat, flytvästar och bensin och lastar varje båt med dramatiskt fler människor numera, medvetna om att räddningsmanskap väntar utanför kusten.