Mats är vd:n som vill avskaffa sig själv

7:08 min

Mats Lindbloms huvuduppgift som vd på företaget Meridium är att avskaffa sig själv. Filosofin i hans ledarskap är att personalen kan fatta väldigt bra beslut utan att ha en chef som lägger sig i allt.

Meridum AB utvecklar digitala tjänster, bland annat hemsidor. Mats Lindblom är motvilligt vd för detta företag. Hans mål är att avskaffa sig själv.

– Jag vill skapa en miljö utan en vd som styr och ställer. Personalen kan fatta bra beslut själva.

Mats Lindblom inser att detta är kontroversiellt och han kan sträcka sig till att den chefslösa organisationen kanske inte passar alla företag. Inspirationen hämtar han från företag som har utvecklats snabbt, exempelvis Spotify, och deras syn på lärande.

– Deras karismatiske vd säger att man ska vara det företag som misslyckas snabbast. Det innebär ju att man också kan lära sig snabbast och därmed få ett försprång mot konkurrenterna.

Konkret handlar detta, menar Mats Lindblom, om att som vd fokusera att att utveckla företaget på ett annat plan och att stötta varje medarbetare mot sin fulla potential.

– Våra team är självorganiserande, autonoma, och ska hitta andra lösningar på problem än att chefen ska behöva ingripa.

Detta synsätt genomsyrar alla processer. Personalen ska till och med kunna sköta en av de mest typiska chefsuppgifterna; lönesättningen.

– Man sätter sin lön i dialog med sitt team. Om man inte lyckats komma överens, eskalerar frågan upp till ett råd. Inte till chefen.

Men man måste väl hålla sina budgetramar?

– Nej, det finns faktiskt inga sådana. Vi försöker sätta företaget och individen i samma båt. Om man vill ha en viss lön, får man fundera över hur man ska tjäna så mycket pengar som behövs för att få den lönen.

Devisen är att man får tillit genom att visa tillit - misstag är ett sätt att lära sig nya saker.

– Vi firar för lite i Sverige. Om man firar framgångarna, är det lättare att lyfta fram dem misstagen.