TEMA Skönhetsbehandlingar

Hon testar skönhetsingrepp på arbetstid

1:23 min

Kristina Norman skriver om olika skönhetsingrepp och har testat en mängd varianter själv. Men branschen är snårig och därför ger hon den nyfikne sina bästa råd.

Glöm knivar, skalpeller och veckor av konvalescens bakom neddragna persienner. Den som vill förändra sitt utseende i dag har en uppsjö av mindre drastiska alternativ att välja på.

Kristina Norman har genom sitt jobb som skönhetsjournalist testat ett stort antal av dem.

– Det handlar nog om ett trettiotal olika behandlingar, allt från injektioner till peeling av huden, vibrationsbehandlingar och kryoterapi. Jag är för nyfiken för att inte testa själv helt enkelt, säger hon.

Hon förklarar att resultaten av moderna skönhetsingrepp som fillers och injektioner är tillfälliga och försvinner efter några månader. Målet är att skapa en naturlig förbättring, inte ett dramatiskt annorlunda utseende.

– Trenden har svängt väldigt mycket sedan 2000-talet med dokusåpornas ankläppar som tyvärr gav fillers ett dåligt rykte.

Istället är det den naturliga looken som är den stora trenden. Och behandlingarna går från nålar till att istället verka utanpå och genom huden.

– Nyheter som infusion innebär att huden får fukt av hyaluronsyra utan att ta hål på huden. Du kan få supermycket fukt och volym till ansiktet utan nålar.

Om man är nyfiken och vill göra en behandling, vad ska man tänka på?

– Det är en oerhört viktig fråga. Det är tyvärr lite vilda västern när det gäller injektionsbehandlingar i Sverige. Vem som helst kan köpa nål och botox utan att det är olagligt. 

Men Kristina Norman lyfter fram några punkter som är bra att ha i bakhuvudet innan man bokar en tid.

  • Kolla upp att din behandlare är utbildad och  har ett certifikat och att det är utfärdat av en trovärdig källa.
  • Se till att det finns en ansvarig läkare för den kliniken som du har valt ifall du drabbas av komplikationer.
  • Be om batchnummer och se att din behandlare öppnar förpackningen framför dina ögon.
  • Läkare och sjuksköterskor kan du kolla upp hos socialstyrelsen i förväg.