P4 Jönköping granskar

Unga städade för tusenlappar på prisat städföretag

2:22 min

Kvinnor från andra länder har städat för kontanter i handen och månadslöner på nedåt 3 000 kronor i månaden på det prisbelönade företaget i Habo – samtidigt som ägarna gjort miljonvinster.

– De som bodde med mig i samma lägenhet, de fick samma som jag. 5 000 kronor i månaden. Man lurar folk. Det borde inte vara så i Sverige, säger Darya Burvina, en av 12 kvinnor som jobbar eller har jobbat på hemstädföretaget K2 Comfort i Habo och som alla berättar om låga löner, uteblivna ersättningar, hot om att få sparken och kontanter i handen på firman.

Darya kom från Vitryssland via Italien med drömmar om ett nytt liv i Sverige, bara 19 år gammal. Darya säger att städfirman K2 Comfort i Habo lovade henne lön, mat, husrum och en bil. Men i stället fick hon en lön på mellan 6 000 och 8 000 kronor i månaden efter skatt, det visar hon med kontoutdrag (se bilden ovan). Hon säger att vissa månader var det så lite som 5 000 kronor efter skatt. Och protestera, det vågade hon inte.

Jag kände mig rädd hela tiden. Jag kände att om jag inte gör vad han vill så kommer jag att tappa mitt jobb, mitt uppehållstillstånd och mitt boende.

Darya Burvina är inte ensam. Under flera månaders tid har P4 Jönköping sökt efter och fått kontakt med 12 kvinnor som just nu arbetar eller har arbetat på K2 Comfort, en del som återvänt till sina hemländer i östra eller södra Europa och som vittnar om ersättning med kontanter direkt i handen. De berättar om löner nedemot 5 000 eller 3 000 kronor i månaden, hitlockade som au-pairer men i stället har de fått städa.

– Det var för djävligt men de vågade väl inte säga till.

– De får inte samma lön som oss svenska.

– I början fick hon 5 000 och då jobbade hon lika mycket som jag.

– Ja... ett oseriöst företag.

– Det är ett helvete rent ut sagt.

– De fick jobba faktiskt några månader svart utan kontrakt.

– De behandlar deras anställda jätteilla.

– Jag fick au-pair-pengar, så jag fick typ 3 000 kronor.

Hur många av de nu 70 anställda som har fått löner runt 5 000 kronor och nedåt vet vi inte men en stor del, uppemot 70 procent enligt de vi talat med av de anställda är från andra länder, uppgifter som förnekas av Johan Ortstam.

Hemstädföretaget K2 Comforts drivs av det gifta paret Johan Ortstam och Olga Kovalchuk från Habo. De har flera gånger prisats för sina företagsframgångar och kunnat ta ut 1,5 miljon i aktieutdelning senaste åren.

Företaget har vuxit snabbt sedan starten 2013 och finns nu över stora delar av Småland men också i Skaraborg och i Göteborg, med huvudkontor i Habo norr om Jönköping. Johan Ortstam hänvisar våra frågor till sin fru Olga Kovalchuk när vi når honom.

När vi förklarar att vi måste tala med honom eftersom det finns kritik mot honom som person, forsätter han hänvisa till sin fru och lägger sedan på luren. Vi har under flera veckors tid fortsatt söka honom utan att han svarat eller ringt tillbaka.

Olga Kovalchuk, hans fru och affärskompanjon, förnekar samtliga brister som kvinnorna vittnar om.

– Det stämmer inte. Det är inte sant. Vi följer kollektivavtalets löner fast vi inte har något kollektivavtal.

Men, Darya Burvina har ju kunnat visa lönebesked och kontoutdrag på de låga lönerna?

– Då har de inte jobbat heltid, säger Olga Kovalchuk.

Ändå kan Darya och fler vi talat med, styrka att de jobbat heltid, dels med kontrakt men också med timrapporter.

Olga Kovalchuk förnekar missförhållandena. Någon övertid och OB-ersättning förekommer inte eftersom ingen jobbar helger, kvällar eller någon övertid, hävdar hon och säger att hon är utsatt för en kampanj från facket.

Trots det gick hon sent som i somras med på att betala ut 150 000 kronor i en förlikning, med Darya Burvina som ju fick jobba för 6 000 kronor månaden på K2 Comfort.

Men pengar kan inte läka alla såren säger Darya.

– Det är svårt att leva med det, det är en skada för mig som kommer att ta mycket tid att läka.

Hör ett längre reportage om granskningen av städföretaget K2 Comfort i vår podd nedan.

Vet du mer? Kontakta vår reporter Peter Jernberg som gjort den här granskningen: peter.jernberg@sverigesradio.se Självklart kan du vara anonym. P4 Jönköping skyddar sina källor.