RECENSION – FILM

"Queen of Katwe" – feelgood i Kampala

1:46 min

"Queen of Katwe" är en framgångssaga, färgrik och fin, men utan finess.

Titel: "Queen of Katwe"
Regissör: Mira Nair 
Manus:
William Wheeler
Skådespelare:
Madina Nalwanga, David Oyelowo, Lupita Nyong'o m fl
Genre: Drama byggt på verkligheten
Betyg: 
Svag 3:a av 5

Det här är inte en film om misär, inte om HIV eller kriminalitet... det är en feelgood där fattigdomen målas i kulörta färger i inledningen. Här finns visserligen hoten, om att bli med barn som tonåring, eller att bli vräkt för att pengarna inte finns där... men filmen andas att det här kommer att ordna sig.

"Queen of Katwe" handlar om Phiona Mutesi, en ung tjej som säljer majs på gatorna för att få ihop pengar till mamma och syskonen. En dag följer hon med brorsan till kyrkans lokal där Robert Katende lär ut schack till barnen och ger dem lite att äta. Det visar sig att Phiona är en talang och resten av filmen är en framgångssaga, med små bakslag på vägen.

Filmen griper tag först i eftertexterna

"Queen of Katwe" har regisserats av Mira Nair, som tidigare gjort bland annat "Salaam Bombay" och "Monsunbröllop". En världsmedborgare skulle man kunna säga, född i Indien och utbildad där, boende i New York och Uganda där filmen utspelar sig. Och det känns som om hon vill visa upp en hoppfull bild, det går att ta sig från fattigdomen i Kampala till berömmelse.

Tyvärr är filmen alldeles för mycket en berättelse om vad som hänt, inte en närbild av Phiona. Jag saknar djupet, känslorna. Filmen griper tag först i eftertexterna när vi möter den verkliga Phiona Mutesi, hennes familj och schacktränare.