Sameradion & SVT Sápmi granskar

Statsvetare: Betydligt vanligare än vi vet

5:15 min

Att som högsta politiska ledare anlita en politisk samarbetskollega för privata uppdrag, det är en ganska olämplig lösning, menar statsvetaren Simon Matti.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har nu tydligt meddelat att det var han själv som anlitade Lars-Jonas Johanssons firma för att servera mat vid ett stort möte i Tärnaområdet.

- Det låter som en ganska olämplig lösning att anlita någon som man har nära kontakt och relation med, det brukar man försöka undvika. Även om det inte formellt bryter mot lagstiftning så ser det ganska illa ut och väcker en hel del känslor och funderingar om vänskapskorruption och annat, säger statsvetaren Simon Matti vid Luleå Tekniska Universitet.

Håkan Jonsson säger också att det var han, som i kontakter med Sametingets kansli, nämnde förslaget Lars-Jonas Johansson som artist vid en konferens som Sametinget anordnade. Simon Matti menar att händelsen kan leda till ett förtroendetapp, såväl för ledamöterna som för Sametinget i stort.

Men samtidigt tror han att det är betydligt vanligare att den här typen av situationer uppstår, också i andra politiska församlingar som i Sveriges 290 kommuner, än vad forskarna vet.

Han tror också att liknande saker pågår på andra ställen, men tycker det är orättvist att jämföra Sametinget med till exempel riksdagen. De som sitter i Sametinget har inte alls samma uppbackning runtomkring sig med partikanslier och partier med väldigt lång tradition och erfarenhet av att arbeta politiskt.

- Många av de som sitter i Sametinget och jobbar samepolitiskt är ju mer eller mindre nybörjare. Då är det svårare, det är mycket att hålla reda på och många komplikationer som kan uppstå och har man inte ett partikansli i ryggen som kan styra upp alla frågor så kan det gå snett ibland, säger Simon Matti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio