Lundin Gold anklagas för uteblivna jobb i Ecuador

2:49 min

Det svensk-kanadensiska företaget Lundin Gold anklagas för att ha brutit löften om arbetstillfällen och för att ha försämrat vägarna där de anlagt en guldgruva.

– När Lundin först kom hit för två år sedan så lovade de att ge oss jobb, säger Tuco Sandoval. Men de har anställt flera hundra personer under prospekteringsperioden och bara fyra personer härifrån har fått arbete.

I december skrev Lundin Gold, en del av Lundingruppen, under ett slutgiltigt avtal om att börja exploatera guldgruvan Frutas del Norte i sydöstra Ecuador, som väntas ge vinster på 1,5 miljarder dollar. Enligt ecuadoriansk lag ska befolkningen nära gruvan prioriteras vid anställningar, så i byn El Zarza är besvikelsen stor över att så få personer fått arbete.

– Vi funderar på att sätta upp vägblockader för att hindra Lundins lastbilar från att åka till och från gruvan i protest. Förr jobbade många av oss med att själva leta efter guld i floderna. Nu får vi inte det längre eftersom Lundin köpt rättigheterna till marken, säger Veronica Troja, som oroar sig över att floderna ska förorenas av gruvdriften. 

Miljöorganisationer i Ecuador har också kritiserat att regeringen ändrat gränserna för ett naturreservat efter företagets önskemål. 

– Lundin Gold har delfinansierat en idrottsplan i El Zarza, där ju bra. Men samtidigt har vår enda väg har blivit mycket sämre eftersom gruvbolagets tunga lastbilar kör där hela tiden och river upp damm som gör barnen sjuka, säger Claudia Broja.

Ron Hochstein är vd för Lundin Gold. På väggen i hans arbetsrum sitter en karta över området som tydligt visar hur floden i El Zarza passerar rakt genom gruvområdet. Jag frågar om han kan lova att vattnet inte kommer förorenas.

– Jag kan inte lova att vi inte orsakar någon miljöförstöring. Olyckor händer. Men jag lovar att vi kommer minimera risken för att till exempel cyanid skulle rinna ut i vattnet, säger Ron Hochstein, som poängterar att Lundin Golds höga krav på erfarenhet och hälsotillstånd kanske gör att lokalinvånarna har orealistiska förväntningar på hur många som kan få jobb.