Malmö

Fotbollen som positiv kraft

4:50 min

Nadjam Malik är Malmöbon som viger sin fritid åt att träna fotboll med unga killar. "Idrotten kan vara ett sätt att hålla sig på rätt spår", säger han.

På dagarna jobbar han på Malmö Muséer. På fritiden spelar han fotboll med unga killar i Malmö. Trots att han ger av sin egen tid, menar han att hans engagemang är egoistiskt.

– Visst, jag lägger ner mycket tid men får det dubbla tillbaka. Det känns bra att vara en förebild och för att de kan vända sig till mig när det är tufft i skolan eller i livet, säger Nadjam Malik.

Fotbollsintresset fick han i unga år under uppväxten i Rosengård i Malmö. Det här laget började han träna för ett par år sedan. Då var laget lite på dekis, med en tränare som ville sluta och få killar som var med. Nadjam Malik tog över som tränare och drog med sig nya. Nu är laget ett blandat lag, spelarna har väldigt olika bakgrund.

Vissa kommer från trygga familjeförhållanden, andra inte. Det blir till kontraster. Det blev extra tydligt för mig när vi hade inbrott i vårt omklädningsrum, de som inte har så bra ekonomiskt blev helt förtvivlade.

Idrott har kraften att skapa positiv förändring - det är Nadjam Malik helt övertygad om. Att hålla sig i form och ha rutiner hjälper de unga killarna att hålla sig på rätt bana. Det är ett stort ansvar som han har tagit på sig. Men även här ger killarna tillbaka.

– Genom att se deras framsteg blir jag motiverad och får själv energi, säger han.