Alexandra benar ut kycklingens historia

7:00 min

Kyckling hör till vardagsmaten i svenska hem. Idag benar Alexandra Zazzi ut hur det kommer sig - och var kycklingen kommer ifrån.

Här hittar du veckans recept - kyckling med rotfruktsallad!

Kyckling äts med god aptit över hela världen idag. De gamla romarna älskade kyckling, kan man se i gamla receptböcker. Men förr åt man ju inte kyckling - man åt höna! Man såg till att den växte till sig, gav rikligt med ägg, sen kunde man äta den. Det var bara vid överdådiga hov man kunde kosta på sig att äta en kyckling.

- När man äter kyckling ska man inte köpa frysta, nitratstinna filéer - bort med dem! Utan köp hel kyckling, gärna ekologisk. Det är inte särskilt svårt att stycka upp en kyckling, säger Alexandra Zazzi. 

 

Kycklingbitar med ljummen rotfruktssallad med feta och rostad kummin

Förberedelse 20 minuter

Stek/ugnstid 35 minuter

4 personer

 

  • 1 hel kyckling, ca 1,5 kg, delad i 10-12 bitar
  • 3 olika betor, typ gulbeta, polkabeta mm
  • 2 små sötpotatisar
  • olja
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 msk finhackad färsk persilja
  • 1 liten silverlök
  • 1 burk (400g) stora vita bönor i vatten
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 200 g Fetaost
  • 100 g Smetana
  • 0,5 krispigt äpple
  • 100 g ruccola
  • ev. körvel att klippa över
  • salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Salta och peppra kycklingdelarna och lägg på en ugnsfast plåt med skinnsidan uppåt. Ställ in i ugnen cirka 20-30 minuter. Kontrollera innertemperatur min 70 grader.

Skala rotfrukterna, skiva sedan betorna och klyfta sötpotatisen. Vänd i olja, salt, peppar och sprid ut över ett ugnspapper och ställ in i ugnen tills de fått färg och är mjuka, cirka 20 minuter.

Skölj bönorna i kallt vatten och dela tomaterna i skivor. Tag 1 msk olivolja och lägg bönorna i en panna tillsammans med kummin, persilja och fint skivad lök i ringar. Låt svettas på låg värme tills servering, salta och peppra och rör om då och då. Tag hälften av äpplet och tärna fint, smula fetan med hjälp av en gaffel och rör samman med smetana och äpple.

Vid servering: Tag de varma rotfrukterna och rör samman med tomaterna och bönorna i en stor panna. Värm något vid behov. Gör en bädd av rucolasallad och lägg på rotfruktsblandningen. Klicka på dressingen och servera till kycklingen.

P4 Extra
p4extra@sverigesradio.se