RECENSION – KONST

Helhetsbild av Gerda Wegener på Millesgården

11 min

Gerda Wegeners liv tillsammans med Lili Elbe blev film i "The Danish girl". Nu visas verk av henne på Millesgården.

Titel: "Gerda Wegener & the Danish girl"
Plats: Millesgården, Stockholm
Konstnär: Gerda Wegener
Tid: T o m 14 maj 2017

I utställningen "Gerda Wegener & the Danish girl" på Millesgården i Stockholm visas konst av och fotografier på den danska konstnären Gerda Wegener, som var verksam under 1900-talets första hälft.

Hon levde tillsammans med Lili Elbe, den första transpersonen att genomgå en könskorrigerande operation – en relation som nyligen skildrades i Tom Hoopers film "The Danish girl" från 2015, där Wegener spelas av den svenska skådespelaren Alicia Vikander som fick en Oscar för sin rollprestation.

Konstvetaren Maryam Fanni har besökt utställningen.

Hur närvarande är Lile Elbe, "the Danish girl", i utställningen?

– Filmen är närvarande eftersom det finns en tv där man kan se små klipp från den. Lili Elbe är väldigt närvarande, hon finns med i främst måleriet, där är hon en central och återkommande figur.

Vilken stil arbetar Gerda Wegener inom?

– Framförallt inom en utpräglad art deco-stil, som framträdde samtidigt som depressionen och världskrigen men som står i skarp kontrast till det världsläget eftersom det är en ganska livsbejakande och optimistisk stil. 

Håller utställningen måttet?

– Jag tycker att den är intressant och att det är roligt att se ett kvinnligt konstnärskap lyftas fram på det här sättet, där det är lika delar måleri som beställningsverk och illustration. Vissa teckningar är rent formatmässigt väldigt små, men de ges också plats, så att man får en helhetsbild. Dels är det ofta så konstnärskap ser ut och framförallt kvinnliga konstnärskap har ofta förminskats av den anledningen, att man har blivit mer av designer eller illustratör. Så det känns viktigt.