Frälsningsarmén slår larm – kraftig ökning av unga hemlösa

2:49 min

Antalet unga hemlösa som Frälsningsarmén kommer i kontakt med i Uppsala ökade med nära 50 procent mellan 2015 och 2016. Det visar en kartläggning som rörelsen har gjort.

På fredagen håller Frälsningsarmén en hearing för socialförvaltningen i Uppsala för att berätta om läget.

Antalet unga hemlösa som sökte frälsningsarméns hjälp ökade med nästan 50 procent mellan 2015 och 2016, enligt Frälsningsarméns statistik.

– Vi har fått betydligt yngre människor som har hamnat i hemlöshet. Med yngre menar jag sådana som är födda på 80- och 90-talet, säger Per Lyredal, verksamhetschef för Sagahemmet, Frälsningsarméns stödboende och natthärbärge i Uppsala.

– Vi ser ingen hejd på det, utan de kommer förmodligen att fortsätta öka i antal.

Att de unga hemlösa vistas på samma härbärge som de äldre är inte bra, enligt Per Lyredal.

– Vi driver ett natthärbärge för vuxna missbrukare, där merparten är födda på 40- 50- 60 och början av 70-talet. Det är en tuff miljö att vistas i. Därför försöker vi att slussa de unga vidare så fort som möjligt, säger han.

Men en del blir kvar i upp till två veckor eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen.

– Man känner en väldig frustration och det kan ibland gå ut över både personalen och de andra som bor på härbärget.

Med en yngre grupp hemlösa kommer också en annan typ av drogmissbruk.

– Det är mycket nätdroger som spice och så vidare. Det ställer stora krav på oss i personalen att bemöta det här på rätt sätt, säger Per Lyredal.

De unga hemlösa är personer som kommit till Sverige från andra länder men också sådana som är födda här, enligt Per Lyredal.

– Det är fifty-fifty, kan jag tänka mig.