Tvättstugan i flerfamiljshus snart ett minne blott

2:04 min

Allt fler kommunala bostadsbolag som bygger nytt väljer att sätta in tvättmaskin och tumlare i varje lägenhet, istället för att bygga en gemensam tvättstuga. Kunderna föredrar det menar Mimers byggchef Anders Rastin.

Västerås kommunala bostadsbolag Mimer bygger nu 230 nya lägenheter på Nordanby Äng, samtliga får egen tvättmaskin och torktumlare. Orsaken är kundvärdet, säger Mimers byggchef Anders Rastin.

– Det är ju bekvämligheten att kunna sköta all sin tvätt och torktumling och så i lägenheten utan att behöva samordna med tider, kunna tvätta när man vill och inte behöva gå in och samsas med andra, säger han.

– Det gör att badrummen behöver vara något större för att vi ska få plats med maskinerna och då blir ju också lägenheterna något större, men det är på marginalen på hyran, säger Anders Rastin.

Mimer har inte på flera år byggt hus med gemensam tvättstuga och av de kommunala bostadsbolag i länet som har byggt nytt de senaste åren så har fyra av fem slopat den gemensamma tvättstugan. I Västerås, Sala, Kungsör och Hallstahammar har varje lägenhet istället fått både tvättmaskin och torktumlare.

Bara i Köping har de nyproducerade flerfamiljshusen fått gemensam tvättstuga.

Övriga kommuner i länet – Skinnskatteberg, Fagersta, Norberg, Surahammar och Arboga - har inte haft någon bostadsproduktion på flera år och därför inte diskuterat frågan.

Den gemensamma tvättstugan är ett folkhemsprojekt som startade på 30-talet då Sverige skulle moderniseras och alla skulle få det så bra som möjligt materiellt. Nu går allt fler bostadsföretag ifrån detta, även i övriga landet. Det finns exempel från Småland och Blekinge där 28 av de 35 kommunala bostadsbolagen valt bort den gemensamma tvättstugan.

– Min uppfattning är nog att de allra flesta har tvättmaskin och torktumlare i lägenheterna, det är möjligen ett tecken på att vi blir lite mera individualistiska, säger Mimers byggchef Anders Rastin.

Elsiebritt Andersson i Västerås bor i insatslägenhet, men har ingen egen tvättmaskin. Hon tycker inte det är så oväntat att de gemensamma tvättstugorna försvinner på allt fler orter.

– Tiderna förändras ju vad det än gäller för någonting, men jag tycker nog att det är skönt med en gemensam tvättstuga, säger hon.

Skulle du själv vilja ha en tvättmaskin i lägenheten?

– Ja, det skulle jag vilja men jag skulle fortfarande använda tvättstugan i källaren eftersom jag ju är med och betalar för den, säger Elsiebritt Andersson till P4 Västmanland.