Sportlov: Snålt med idrottsaktiviteter i Strängnäs

1:50 min

Strängnäs kommun ordnar inga särskilda idrottsaktiviteter på lovet.

I grannkommunerna samarbetar man med föreningslivet för att erbjuda aktiviteter.

Det är många som längtat till sportlovet som just nu pågår i flera län i södra och mellersta Sverige. Men möjligheterna att testa på olika sportlovsaktiviteter är inte lika för alla och var du bor spelar en stor roll för vad som finns att göra.

I Strängnäs där Victor Norberg och Sabor Wuso går i skolan erbjuder kommunen inga särskilda idrottsaktiviteter på lovet.

– Jag tycker det är ganska orättvist. Vissa har inte råd och det är ganska synd, säger Sabor Wuso.

– De borde ordna ett fotbollskollo eller tennisläger kanske, menar Victor Norberg.

Samtidigt har flera grannkommuner fullspäckade program där de tillsammans med föreningslivet tagit fram gratisaktiviteter för barn och unga. Det är helt upp till kommunerna själva att bestämma vad de vill anordna på lovet och det ställs inga konkreta krav.

Enligt lag måste kommunerna däremot erbjuda fritids för elever mellan 6 och 13 år. Att skolorna stänger ner i totalt 16 veckor per år samtidigt som en vanlig arbetssemester är 5 veckor gör att semesterpusslet kan bli svårt för många föräldrar.

Enligt organisationen Majblommans Riksförbund, som jobbar med att minska sociala skillnader bland barn, är skolloven dessutom en tid då klyftorna i samhället blir väldigt tydliga.

Victor har tidigare varit i fjällen på skidresa flera gånger och ser nu fram emot ett lov då han får tid för att spela fotboll. Men kompisen Sabor hade gärna sett att kommunen ordnade fler prova-på-aktiviteter.

– Jag har inte testat skidor någon gång men jag tror att jag är bra på det och jag skulle gärna vilja testa. Och det vore kul för andra som också vill testa på det, säger Sabor Wuso.