Åklagare i Örebro ger sin bild av den grova brottsligheten.

0:42 min

Nu ger sig åklagare Louise Helleday i Örebro in i debatten kring Peter Springares uppmärksammade inlägg på sociala medier.

Det var för ett par veckor sedan som Polisens utredare för grova brott Peter Springare i Örebro skrev om kraftig överrepresentation av invandrare i de grova brott som han till vardags utreder.

Åklagare Louise Helleday skriver idag i en debattartikel i Nerikes Allehanda att Springares bild inte stämmer överens med det arbete hon har som förundersökningsledare och åklagare vid Örebro tingsrätt.

– Om jag tittar på de som är häktade och misstänkta för grova eller flera brott så är det många Svenska namn, det ser jag direkt. Men allt detta är små inblickar i hur det ser ut just nu. När man på riktigt ska diskutera frågan så måste man lyfta den ännu mer, säger hon.

Hon skriver att hans bild av hur brottsligheten ser ut är kraftigt överdriven och i en kommentar till tidningen säger hon att hon skrev sin debattartikel för att det är viktigt att andra beskrivningar av verkligheten kommer fram.

– Jag är inte ute efter att vara emot Peter Springare. Det viktiga är att man kan enas i vad man ska göra åt problemet, säger hon.

Så sent som igår stod det klart att den åklagare i Malmö som utrett om Peter Springare gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp lagt ner sin förundersökning.