Nätattack mot Eskilstuna-Kuriren efter granskning av "Trollfabrik"

Eskilstuna-Kuriren blev efter en uppmärksammad granskning av en av Sveriges största "trollfabriker", Granskning Sverige, utsatt för en nätattack.

Natten till fredagen utsattes redaktionen för en överbelastningsattack, skriver tidningen.

– Det går inte att spåra sådana attacker, säger Jörgen Bröms, digital utvecklingschef på Eskilstuna-Kuriren.

- Man skickar massor med anrop i syfte att knäcka sajten. Det ser ut som att många besöker den.

Bröms sätter attacken i samband med publiceringen. Det är inte enbart sajten som utsatts för attacker, enligt tidningen. Även redaktionen har under de senaste dagarna tagit emot ett stort antal mejl och telefonsamtal från människor som är kritiska till tidningens granskning och ibland hotfulla.

Men tidningen har också hyllats. Redaktionen har bland annat fått blommor av läsare.

– Det har varit fantastiskt. Om vi innan publiceringen trodde vi skulle få hat så blev det 99 procent kärlek. Det visades i alla kanaler, på sociala medier, människor ringde och stoppade oss på gatan och tyckte att det var bra, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren, till den egna sajten.

Eskilstuna-Kurirens avslöjade att Granskning Sverige arbetar med att sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet och propaganda. I den virtuella fabriken försöker personer i telefon provocera fram känslomässiga svar och sedan publicera dem på nätet. Under falska identiteter lurar personer till sig intervjuer av journalister, politiker och opinionsbildare.

Sedan redigeras den inspelade intervjun och läggs ut på videosajten Youtube. Ofta är ljudklippen nedklippta för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt. De som deltar i arbetet erbjuds ersättning om klippen får mer än 3 000 klick.