Många farliga LED-strålkastare på marknaden

1:36 min

Många LED-strålkastare har allvarliga brister. Det visar en pågående granskning av Elsäkerhetsverket, som utfärdat flera försäljningsförbud.

Kontrollerna ingår i ett EU-projekt, där LED-strålkastare kontrolleras över hela Europa. Slutresultatet ska presenteras till sommaren, men redan nu flaggar Elsäkerhetsverket för att det ser illa ut på den svenska marknaden.

- Normalt sett när vi tittar på produkter i ett projekt brukar 60-70 procent klara sig och resten gör inte det. I det här fallet närmar vi oss 100 procent som inte klarar sig och det är högst anmärkningsvärt, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Vi har hittat massvis med farliga LED-strålkastare. I bästa fall går de bara sönder. I sämsta fall finns en stor risk för elchock eller brand "

Inte nog med att samtliga kontrollerade produkter hittills brustit i elsäkerhet. Fyra av sex har dessutom avgett ledningsbundna störningar som kan fortplanta sig i elnätet och påverka all annan utrustning som är ansluten. 

- Det är väldigt höga nivåer också, säger Martin Gustafsson och tar ett exempel:

- Om vi har ett samtal och en lastbil dundrar förbi, då hör inte vi varandra och så kan man likna en störning. I det här fallet är nivåerna så höga att det skulle motsvara ett jetplan som flög förbi.

Vad tror du det beror på att inga strålkastare hittills klarat era kontroller?

- Den här LED-tekniken har ju gått framåt och funkar nu att ersätta halogen med. Men det är en otroligt prispressad marknad, och man får nog vad man betalar för.