Ryssland: Ny vapenvila i östra Ukraina

0:57 min

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger nu att en vapenvila i östra Ukraina kommer att träda i kraft på måndag. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kommer efter ett möte mellan den ryske utrikesministern och hans ukrainska, franska och tyska motsvarigheter.

– Det har varit väldigt många beslut om vapenvila, och det är därför svårt att se att det kommer hålla den här gången, säger Maria Persson Löfgren, vår Rysslandskorrespondent.

– Framför allt efter att den ukrainske utrikesministern upprört gått ut från samma möte. Så finns det viss tvekan över att det blir så, säger hon.

Vapenvila ska enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gälla mellan ukrainska armén och pro-ryska rebeller. Den ska träda i kraft på måndag.

Lavrov benämnde efteråt beslutet som "positivt", men han underströk samtidigt att några "bestående framgångar" inte uppnåtts under mötet mellan ministerkollegorna.  

Samtidigt kom det besked på lördagen om att Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret om att pass utfärdade i de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina ska börja gälla. 

Vad betyder det här?

– Det är ytterligare en brandfackla för den ukrainska sidan och det visar att Ryssland är på väg att till hälften erkänna de så kallade folkrepublikerna som självständiga, i och med att man tillåter att de reser på sina tillverkade pass, säger Maria Persson Löfgren.