Sverige bistår Belgien i omfattande terrorutredning

2:37 min

Utredningen efter terrorattentaten i Bryssel i mars förra året är en av de största terrorutredningarna i Europa. Även i Sverige läggs det ner mycket arbete på att stödja den belgiska utredningen.

Eftersom en av de huvudmisstänkta är svensk medborgare finns det bevisning att hämta i Sverige, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på åklagarkammaren för Säkerhetsmål, som bistår den belgiska utredningen.

– Det är en extremt omfattande utredning som bedrivs i Belgien av förklarliga skäl, det är ett av de värsta attentaten vi har sett på kontinenten. Därför är självklart våra utredningsåtgärder vi vidtar här mer omfattande än de brukar vara när det gäller rättslig hjälp till ett annat land. Och särskilt självklart mot bakgrund att en av de huvudmisstänkta som är frihetsberövad i Belgien är svensk medborgare, säger Hans Ihrman.

Det var den 22 mars förra året som 32 människor dödades av tre självmordsbombare i Belgiens huvudstad Bryssel. Kort efter attentaten grips en svensk medborgare i Belgien misstänkt för att vara inblandad i attentaten, han ska bland annat ha setts på övervakningsbilder tillsammans med en av självmordsbombarna.

Också en annan man som tidigare bott i Sverige och som dödades av belgisk polis vid ett tillslag är också misstänkt för inblandning, både i attentaten i Bryssel och i Paris i november året innan.

Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman är det tydligt att det finns bevisning att hämta i Sverige, belgiska åklagaren har bland annat velat ha hjälp med att säkra kommunikationsutrustning, och även att hålla förhör med en krets personer, säger Hans Ihrman.

– Det finns åtgärder vi har vidtagit här och de har betydelse för den belgiska utredningen, helt klart.

Har ni hittat uppgifter om att några andra svenskar, eller personer som varit i Sverige kan vara inblandade?

– Jag kan inte kommentera det.

Enligt Hans Ihrman finns i nuläget ingen svensk brottsutredning som är kopplad till det som hände i Bryssel, men han kan heller inte utesluta att det arbete man nu gör leder till att det kommer fram uppgifter som senare kan leda till brottsutredningar även här.

– Framtiden får utvisa om det finns förutsättningar och något ändamål med att bedriva en utredning i Sverige, men just nu koncentrerar vi oss på att Bistå de belgiska myndigheterna.

Vad har du för bild baserat på hur stor den här utredningen om när man kan förvänta sig att det blir en rättegång?

– Jag tror snarare att det är år och inte månader.

Varför tror du det?

– Dels så tror jag inte det är utrett alla som har varit delaktiga, det är möjligt att det finns fler medhjälpare som man inte identifierat, eller som man har konfronterat ännu. Och det är många förhör, och belgiska myndigheter har biträde av många fler länder än Sverige, det är en ganska lång rad av länder som bistår Belgien på liknande sätt och innan det här har inhämtats och analyserats så tar det sin tid.