Carl Bildt: Utfall baserade på rykten kan bli farligt

2:37 min

Donald Trumps uttalande om Sverige påverkar omvärldens bild av Sverige, säger Olle Wästberg, tidigare Generalkonsul i New York. Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, ser en fara i uttalandet.

Hör mer i inslaget

– Det finns två Sverigebilder i USA. Den ena handlar om socialstaten som tar han om dig från vaggan till graven, den andra om antisemitism i Malmö och problem med invandring. Det som Trump sa, förstärkte nu det senare, säger Olle Wästberg, tidigare Generalkonsul i New York

Får det konsekvenser?
– Jo, vad Trump sa har fått stor uppmärksamhet, cirkulerat och fått stor spridning i sociala medier. Sverige är ju inte till vardags i amerikaners  medvetande, nu nämndes Sverige, så det påverkar.

Finns något att göra?
– Generalkonsuler, ambassadörer och andra svenska representanter som har tillgång till journalister får förklara och rätta, säger Olle Wästberg.

På den pågående internationella säkerhetskonferensen i München är det många som reagerat på Trumps uttalande om Sverige. Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, ser i en fara i hur Trump förhåller sig till fakta.

– Om vi står vid en situation där det finns spänningar i världen, vi står mellan krig och fred, om vi då har en president som sprider en massa falska rykten, då kan det bli riktigt farligt, säger Carl Bildt.