Egypten vill bota hepatit C globalt

2:05 min

Egypten har målet att bota samtliga miljontals sjuka i landet från den smittsamma och ofta dödliga leversjukdomen hepatit C på bara tre år. Med hjälp av egyptiska medicinkopior för under en tusenlapp per behandling, medan samma sorts orginalläkemedel kostar hundratusentals kronor i Europa och USA så välkomnar landet nu dessutom hepatit C-sjuka medicinturister från hela världen.

– Det motsvarar 500 000 mord årligen att det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead satte ett pris i miljonklassen på sina nya läkemedel, patent kan inte ställas mot patienter, anser Mostafa El Sayed VD på Tour n´ Cure.

En halv miljon personer dör årligen globalt av hepatit C för att de och deras nationella sjukvårdssystem inte har råd med en botande kur. Men Gilead tillbakavisar anklagelserna.

– Vi tänker på patienterna snarare än vår vinst och anser att alla patienter ska behandlas jämlikt och bli botade, säger Gilead-chefen Graeme Robertson.

Bolaget erbjuder rabattpris till 105 låg- och medelinkomstländer, däribland Egypten, påpekar han.

Det egyptiska medicinturismföretaget Tour n´Cure försöker nu locka hepatit C-sjuka från Europa och USA. Men istället för en prislapp på tusen kronor erbjuder de ett lyxturistpaket på mellan 60 000 - 80 000 kronor för kontroll och tabletter som räcker för tre månaders behandling, inklusive en veckas mat, hotell, sightseeing och flyg. Det motsvarar trots allt en bråkdel av medicinpriset i rika länder.

I mer än 97 procent av fallen försvinner viruset ur kroppen med få biverkningar. 

Hepatit C-sjuka turister från Storbritannien, Spanien, Rumänien och Malaysia har hittills nappat efter åratal på väntelista. En av dem är britten Tim Coleman som nyligen fick besked att han nu är frisk från viruset och flera år av lidande.

– Efter behandlingen gjorde jag ett test och fick veta att viruset slutligen var borta. Jag fick mitt liv åter, säger Tim Coleman.

Målet för Egypten är att bota alla landets fem miljoner hepatit C-sjuka invånare snarast, men man hoppas också att en stor del av världens 150 miljoner smittade ska komma hit som medicinturister och rädda landets sviktande ekonomi.