Sverige begär svar om Trumpcitat

1:36 min

Efter president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om Sverige, begär nu den svenska ambassaden i Washington DC en förklaring från USA om vad presidenten menade. Det uppger svenska UD för Ekot.

Det var vid ett politiskt möte i Florida som Donald Trump räknade upp en rad europeiska städer som har drabbats av terrordåd, och i det sammanhanget talade han om att något hänt i Sverige "i går kväll", som han uttryckte det.

– Titta vad som händer i Tyskland, titta vad som händer i går kväll i Sverige. Sverige, vem skulle tro det här? Sverige tog in ett stort antal och kunde inte tro att de skulle ha sådana problem, sade USA:s president Donald Trump.

Uttalandet har fått svenska ambassaden i Washington att begära en förklaring från Trumpadministrationen vad presidenten talar om. Detta eftersom inget anmärkningsvärt hände i Sverige i fredags, berättar Catarina Axelsson på UD:s presstjänst för Ekot.

Sveriges ambassadör i Washington DC, Björn Lyrvall, vill inte spekulera innan han fått svar, enligt ambassadens pressekreterare i Washington.

Spekulationerna om vad Trump syftar på varierar från ett klipp i TV-kanalen Fox New, där en filmare intervjuas om sina intryck av svensk flyktingpolitik, till att Trump kan ha blandat ihop Sverige med en terrorattack i Pakistan.

Sveriges representation i USA har inte fått något klarläggande om vad Donald Trump syftar på.