Lagförslag i Iran: Avskaffa dödstraffet för smuggling av narkotika

2:03 min

Irans användande av dödsstraffet är föremål för stark internationell kritik och var en av de frågor om mänskliga rättigheter som statsminister Stefan Löfven tog upp vid sitt besök i Iran förra veckoslutet.

Inget annat land förutom Kina avrättar så många människor som Iran.

Men, i en seger för Irans reformkrafter, ser en ändring ut att vara på väg. Det stora flertalet av de cirka tusen avrättningarna varje år är för narkotikasmuggling. Just nu behandlas ett lagförslag om avskaffande av dödsstraff för det.

Det iranska parlamentet har röstat för att göra om dödsstraffet för narkotikasmuggling till fängelsestraff, och i parlamentets pampiga marmorlobby säger en av männen bakom den lagändringen, Rasul Khezri, att idén har funnits länge, men fram till förra årets val dominerades parlamentet av de hårdfört konservativa och det gick inte ens att lägga fram den.

Iran har ett enormt narkotikaproblem. Det är transitland för smugglingen från grannländerna Afghanistan och Pakistan till Europa. Och det flödet har också skapat ett väldigt missbruksproblem i Iran.

– Men dödsstraffet har inte minskat vare sig smuggling eller missbruk och det är inte rätt, säger Rasul Khezri, att avrätta mänskor som är små kuggar i narkotikahandeln, som kanske smugglar av ekonomisk desperation.

Förra året avslöjade en av Irans vicepresidenter att hon upptäckt en liten by nära gränsen mot Pakistan, i landets fattigaste provins, där hela den vuxna manliga befolkningen avrättats för narkotikasmuggling.

– Vi måste ändra strategi, säger parlamentsledamoten Rasul Khezri.

Men i den komplexa iranska maktstrukturen måste lagändringen godkännas av det konservativt dominerade så kallade Väktarrådet. Det har inte skett än och det mest hårdföra konservativa lägret är emot all uppmjukning av dödsstraffet.

– Det blir bara mer smuggling och mer missbruk, säger Hamidreza Taraghi, en av de politiska hökarnas kommentatorer, det där är sånt som västvärlden vill tvinga på Iran med mänskliga rättigheter som förevändning

– Och, säger han, de där parlamentsledamöterna, de villa bara fjäska för väst.