Trumps svar till Sverige - syftade på tv-inslag

1:30 min

USA:s president Donald Trump har nu twittrat ett svar på vad han menade med det ha sa om Sverige på ett massmöte i Florida i lördags kväll. Donald Trump, som talade om terror, säkerhet och gränskontroll lät förstå att något hade hänt i Sverige på fredagskvällen som var kopplat till terror.

Efter en dag av frågor, bland annat från det svenska Utrikesdepartementet, vad det var som hade hänt i Sverige på fredagskvällen och vad USA:s president syftade på, twittrade Donald Trump ett svar:

”Mitt uttalande om vad som händer i Sverige syftade på ett inslag som sändes i Fox News beträffande invandrare och Sverige”, skrev Donald Trump.

Hans talesperson sa att han uttalat sig i allmänna ordalag och vad det var som skulle ha hänt i Sverige just på fredagskvällen förklarades inte mer.

Inslaget i Fox News är vinklat på problem med invandring till Sverige och att svenska myndigheter skulle vilja mörka dem.

Svenska Ambassaden här i Washington twittrade ett stramt svar:

”Vi ser fram mot att informera den amerikanska administrationen om svensk invandrings- och integrationspolitik.”

Amerikanska medier har rapporterat om de svenska reaktionerna av häpnad över presidentens påstående att något terrorrelaterat skulle ha ägt rum i fredags kväll och om mängden av tweets som driver med Donald Trump och hans påstående.

Presidenten får också allvarligare kritik för att på nytt hävda något som inte är sant, att det hände något terrorrelaterat i Sverige just i fredags kväll, och för att hämta sin information från ett TV-inslag när han har tillgång till många sakkunniga som kan informera honom i detalj om vad som händer i Sverige.