Mona Sahlin erkänner brott

1:15 min

Mona Sahlin erkänner att hon gjort sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett intyg till sin tidigare livvakt. Det säger hennes advokat Claes Borgström till Ekot.

– Efter alla turer som har varit erkänner hon osant intygande, säger Claes Borgström.

Även Mona Sahlins tidigare livvakt kan tänka sig att erkänna brott för att slippa rättegång.

Det var i maj förra året som Expressen avslöjade att Mona Sahlin skrivit ett falskt löneintyg till den tidigare livvakten och före detta medarbetaren på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Sahlin hade skrivit att livvakten tjänade 120 000 kronor i månaden, när den verkliga lönen istället låg på dryga 40 000 kronor i månaden. Intyget använde livvakten för att köpa en lägenhet för tio miljoner kronor i ett exklusivt område utanför Stockholm. Två andra intyg ska ha använts av livvakten, bland annat till att köpa en lyxbil.

Det har varit en väldigt lång och plågsam period för henne.

Både Sahlin och livvakten delgavs efter avslöjandet misstanke om brott. Mona Sahlin misstänktes för tre fall av osant intygande, och livvakten för brukande av osann urkund. Båda nekade till brott.

Men båda två har nu alltså ändrat inställning. Mona Sahlins advokat Claes Borgström säger till Ekot att hans klient erkänner brott för att slippa rättegång.

– Det har varit en väldigt lång och plågsam period för henne sedan det hela startade för snart ett år sedan faktiskt. Och efter alla turer som har varit har hon kommit fram till att hon erkänner osant intygande och kommer att underkasta sig ett strafföreläggande, som det heter, säger Claes Borgström till Ekot.

Han säger dock att Mona Sahlin aldrig hade för avsikt att förfalska intyget.

– Hennes intention när hon har skrivit de här intygen har aldrig varit att hon ska skaffa sig fördelar varken själv eller för någon annans räkning. Hon har utgått från att de här lönerna hon har intygat skulle bli verklighet. Men det var inte sant, det var inte korrekt när hon skrev det. Därför är det ur juridisk synpunkt ett osant intygade, säger Claes Borgström.

Läs mer: Ekots Tomas Ramberg: "Slutet för Sahlin"

Även livvaktens advokat Johan Eriksson upprepar budskapet i ett sms till Ekot.

"Han är beredd att acceptera ett strafföreläggande", skriver Johan Eriksson.

Genom att skriva på ett strafföreläggande får både Mona Sahlin och livvakten sina straff, i det här fallet böter, utan att behöva närvara vid en förhandling i domstol. 

– Erkänner man brottet och skriver under strafföreläggandet så betalar man böterna, och så går det inte till domstol. Men det förutsätter att åklagaren beslutar om ett strafföreläggande, säger Jack Ågren, lektor i straffrätt vid Stockholms universitet, till Ekot.

Mona Sahlins advokat Claes Borgström säger att det här är en lättnad för Sahlin.

– Jag tror inte en människa kan föreställa sig vilket oerhört tryck hon har varit utsatt för. Hur svårt det har varit för henne, att i princip vara förföljd. Så det är klart att det är en stor lättnad för henne att det nu avslutas. Äntligen, säger han.

Varför erkänner Mona Sahlin brott först nu?

– Det finns inget särskilt skäl till det. Förundersökningen är klar, så då är nästa fråga, ska det väckas åtal eller ska man acceptera ett strafföreläggande? Och då gör hon så, hon accepterar strafföreläggande, säger Claes Borgström.

Anders Jakobsson, chef för Särskilda Åklagarkammaren, sade vid lunchtid på måndagen till Ekot att han inte kan kommentera ärendet i nuläget. Han hade då inte haft kontakt med livvaktens advokat Johan Eriksson.

– Jag har läst vad som står på nätet, men jag har inte haft kontakt med honom. Förundersökningen är inte färdig än. I månadsskiftet februari-mars kommer jag ta ställning till om man ska gå vidare och väcka åtal, lägga fram strafföreläggande eller skriva av misstankarna, säger Anders Jakobsson.