Järnvägssällskap hotas av konkurs

1:13 min

Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg skulle egentligen ha satsat på sitt 40-årsfirande i år. Men istället tvingas medlemmarna nu att kämpa mot ett konkurshot.

Sällskapet bildades 1976 och hade bestämt att 2017 skulle bli året då man uppmärksammade 40-årsjubileet.

Men istället för på att bevara gamla lok och järnvägen på Svanskogsbanan, tvingas man nu att fokusera på att undvika konkurs.

Efter att ekonomin för fyra lönebidragsanställda inte redovisats på rätt sätt för 2015 kräver nu Arbetsförmedlingen tillbaka drygt 600 000 kronor från Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg.

Och för en förening med ringa inkomster är det förstås en betydande summa.

Sedan mitten av 2016 är det Bitte Hultenberg som har hand om ekonomin och personalen i sällskapet och hon är orolig för framtiden.

– Just nu ser det inte så ljust nu. Men vi har kontaktat kommunerna och även överklagat beslutet från Arbetsförmedlingen, även jag tror att det blir svårt att få rätt. Men vi får ta dagen som den kommer, säger Bitte Hultenberg.

Förutom pengarna som Arbetsförmedlingen vill ha tillbaka krävs också att en järnvägstunnel renoveras för att trafiken ska kunna bedrivas som tänkt. Och där handlar det om än mer pengar, kostnaden för att renovera tunneln uppgår enligt Bitte Hultenberg till 3,2 miljoner kronor. Järnvägssällskapet har haft kontakt med kommunerna som berörs av verksamheten för att undersöka möjligheterna till ekonomisk hjälp, men ännu är inga beslut fattade.

Vad händer om ni inte får fram pengar?

- Då kommer föreningen att begäras i konkurs så småningom. Men det känns tråkigt så klart, det här är ju ett kulturarv.