Kronofogden har undersökt insiderjobb

1:54 min

Kronofogden har undersökt om någon av de egna anställda kan vara inblandad i de misstänkta bedrägerier som myndigheten har polisanmält.

Kronofogden polisanmälde förra sommaren att ett antal bolag, via dem, kräver folk på betalning för skulder som verkar vara helt uppdiktade. 

De som har fått kraven är redan skuldsatta, de protesterar inte mot betalningsföreläggandena när de kommer och de har en inkomst som Kronofogden kan mäta ut. 

Enligt Kronofogden är det oklart hur bolagen har hittat just de här personerna, det går inte att söka fram via den information som är offentlig på myndigheten. I samband med att polisanmälan gjordes, undersökte Kronofogden också om någon anställd hos dem kunde var inblandad.  

– Då fick vi inga indikationer att det ska vara på det sättet, men det här är verkligen någonting som vi vill att polisen skulle kunna utreda. Polisen har ju rätt att utreda brott och de har tillgång till olika metoder och verktyg för sitt arbete, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde.  

Bolagen kan ha fått fatt i personuppgifterna på andra sätt. I en del fall, som handlagts i domstol, har några av dem visat upp kopior av körkort. Det hände till exempel Erik som krävs på över 300 000 kronor av ett engelskt bolag.   

– Och kopia på körkortet måste man ju lämna ibland när man lånar pengar på nätet. Antagligen har de fått det från något företag någonstans, berättade Erik för P4 Extra i Sveriges Radio på måndagen.  

Polisen anser att brott troligen har begåtts, men ingen person är än så länge misstänkt. Bolagen gömmer sig bakom e-postadresser från gratistjänster på nätet. David Torstensson på bedrägerisektionen på polisen i Stockholm leder förundersökningen, men kan inte säga när utredningen är klar att lämnas över till åklagare som kan fatta beslut om åtal.   

– Utifrån det jag har idag är det jättesvårt att säga. Det är svårt att säga om det ens kommer att gå så långt och hur lång tid det kan ta, säger David Torstensson.  

Erik heter egentligen någonting annat.