SOK:s jättesmocka mot norska skidförbundet: ”Fullständigt befängt”

3:23 min

Lögnaktigt, fullständigt befängt, vilseledande, djupt orättfärdigt, låg nivå och ett nackskott. Det är hårda verbala smockor som Sveriges olympiska kommitté svingar mot den norska astmautredningen som presenterades förra veckan.

I den utredningen riktas kritik mot att SOK inte skulle ha velat lämna ut uppgifter om Sveriges riktlinjer i astmafrågan.

Men SOK:s verksamhet Peter Reinebo tycker att det är helt felaktigt. SOK har visst velat mötas, men norrmännen kom aldrig.

– Att föra fram det som en problematik, det är låg nivå. Vi försöker hjälpa till. Det tycker jag var ett nackskott, säger Peter Reinebo till Radiosporten.

SOK har inte varit i kontakt med norrmännen efter att utredningen presenterades och alltså valt att uttrycka sin kritik via media istället.

– Nej, vi har inte varit i kontakt med dem. Jag ser framför mig att efter den här säsongen kan det vara möjligt att den här tråden tas upp igen, säger Reinebo.

Den norska utredningen kom fram till att det är okej att norska skidlandslaget behandlar skidåkare med astmabesvär med så kallade nebulisatorer. Det var via en nebulisator som till exempel Martin Johnsrud Sundby fick i sig sin astmamedicin. Det kommer Norges skidförbund att fortsätta med.

Att åkare som inte har astma inhalerar saltvatten via nebulisatorer är inte heller klandervärt enligt utredningen.

Sveriges olympiska kommitté har andra riktlinjer, som Peter Reinebo presenterade i dag och som i korthet går ut på att friska individer inte ska medicineras och att nebulisatorer inte ska användas i idrottsverksamhet, oavsett om det handlar om astmamedicin eller saltvatten.

På ett ställe i den norska utredningen kritiseras Sverige för att inte använda nebulisatorer, det är en finländsk läkare som menar att det är etiskt fel att inte använda den norska metoden för att lindra astmabesvär.

– Det är ett sånt uttalande som vi tycker är anmärkningsvärt att de uttalar sig om vad vi borde göra med ett förfaringssätt som inte är evidensbaserat. Det var därför jag kallade det för befängt, säger Reinebo.

Det var det norska skidförbundet som startade utredningen. Därför är inte SOK:s Peter Reinebo förvånad över att utredningen kom fram till att norska skidförbundet gjort rätt.

– I det fallet är inte utredningen oberoende. Det hade varit skillnad om utredningen hade varit tillsatt av Wada eller av Fis (internationella skidförbundet). Men nu är det tillsatt utav norsk skididrott och då måste man ta det med en nypa salt.