Grekland går med på nya reformer för att få nödlån

1:43 min

Grekland har i dag kommit ett steg närmare att få nya utbetalningar av nödlån. Vid euroländernas finansministermöte i Bryssel gick Grekland med på en kompromiss om nya reformer, rapporterar vår utsände.

Vi läser ännu ett kapitel i den sju år långa grekiska krissagan. Efter månader av dödläge har förhandlingarna idag tagit ett steg framåt vid eurogruppens möte.

För att öppna upp för nya delutbetalningar av nödlån har Greklands finansminister Tsakalotos idag gått med på att man ska förhandla om nya reformer av Greklands skatte- och pensionssystem, och även om nya regler för arbetsmarknaden.

Många greker motsätter sig nya besparingar, men eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem hävdar att man den här gången inte kräver så mycket nedskärningar, utan mer reformer av hur det grekiska samhället fungerar.

Inom kort kommer tjänstemän från bland annat EU-kommissionen resa till Aten för att börja förhandla om nya strukturella reformer i Grekland.

Sedan återstår ännu mer politisk behandling innan Grekland kan få en ny delutbetalning av nödlån. Senast till sommaren måste Grekland få loss pengar för att undvika en statsbankrutt när landet ska återbetala gamla lån på över 7 miljarder euro.

Det finns de som befarar att frågan om grekiska nödlån hamnar i limbo eftersom det stundar val i viktiga euroländer som Nederländerna och Frankrike. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloom försöker lugna genom att säga att det alltid stundar val någonstans i Europa, och att valen inte är skäl att stressa fram ett beslut.

Grekland kommer inte att behöva så mycket nödlån som tidigare utlovats eftersom landets budget ser starkare ut än väntat. Det sade Klaus Regling, chef för euroländernas stödfond ESM till tyska tidningen Bild inför dagens eurogruppmöte.

När det tredje stödpaketet avslutas hösten 2018 kommer troligen betydligt mindre pengar att ha betalats ut än de 86 miljarder euro som utlovats för stödprogrammet, enligt Klaus Regling.