Upplopp och plundring i Rinkeby

2:03 min

Tre våldsamma upplopp bröt ut i Rinkeby under måndagskvällen. Flera bilar sattes i brand, butiker plundrades och polisen möttes av stenkastare. Polisen upplevde sig så hotade att de sköt verkanseld – de sköt för att skada.

Det första upploppet skedde vid 20-tiden på måndagskvällen, då poliser fick stenar kastade mot sig och svarade skott.

Poliserna skulle gripa en efterlyst person vid tunnelbanestationen. Det var i samband med det som flera personer började kasta sten. En polis träffades på armen.

Patrullen ska ha känt sig så trängd att man avlossade ett skott. Det finns inga uppgifter om hur många skott det handlar om. Ingen person ska ha blivit träffad. Inledningsvis ska polisen ha sagt att man sköt ett varningsskott.

Under tisdagsmorgonen ändrar polisen den uppgiften och säger att man sköt så kallad verkanseld, ett skott för att skada.

– Ingen ska ha blivit träffad av skottet, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström till P5 STHLM.

De personer som kastade sten skingrades och försvann från platsen, och polispatrullen fick med sig den misstänkte personen. 

En stund senare kom rapporter om flera bilbränder i Rinkeby. Enligt polisens presstalesman Lars Byström har sju-åtta bilar brunnit, och han ser det som troligt att det finns ett samband med de tidigare oroligheterna.

Strax efter klockan 22 kom rapporter om ytterligare stenkastning i Rinkeby.

– Det är en folkmassa som går till gemensam attack mot polis, man kastar sten. Ingen skadades vid det tillfället, säger Lars Byström.

Det var oroligt i området under hela kvällen och polisen beordrade stora resurser till platsen.

– Jag har ingen exakt numerär. Men vi har ganska gott om resurser i regionen, som vi ser till att tillföra till området, säger Lars Byström vid 22.45-tiden.

Mellan 30 och 50 personer ska ha varit inblandade i oroligheterna.

Vid klockan 23.30 uppgav polisen att butiker hade plundrats i området.

– Vi vet inte exakt hur många butiker som drabbats eller när det har skett, säger Lars Byström.

Två personer har misshandlats, varav en ska vara ägare till en av de plundrade butikerna, enligt polisen. Båda ska ha tagit sig till sjukhus på egen hand.

Strax efter midnatt uppger polisen att ordningen har återställts i området, och att en mindre polisstyrka finns kvar på plats.

Polisen rubricerar händelserna som våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

– Ingen har gripits, tyvärr, säger Lars Byström.