Pensionsparadiset Portugal ifrågasätts

2:00 min

Sveriges regering trycker nu på Portugal för att landet ska ändra sin skattelagstiftning för pensionärer. Idag kan svenska pensionärer i Portugal slippa att betala skatt på sin tjänstepension.

Igår hade finansminister Magdalena Andersson ett allvarligt samtal med sin portugisiske kollega, Mário Centeno, inför ett finansministermöte i Bryssel.

Jag tog upp vilka problem vi ser i Sverige med det här, och den upprördhet som finns hos många svenska medborgare att man helt kan undgå att betala skatt på sin tjänstepension. Det rör sig ofta om personer som har tjänat mycket under sin livstid och har en väldigt hög pension, säger Andersson till Ekots utsände.

– Det är naturligtvis viktigt för mig att kunna beskriva hur situationen är i Sverige. Jag hoppas att det gjorde intryck, och han var medveten om problemen.

Att bosätta sig i Portugal kan bli en riktigt god affär för den svensk som har tjänat bra och därmed har en rejäl tjänstepension.

2015 var det ungefär 500 svenskar som flyttade till Portugal, och enligt Sveriges Television kan den som tjänade 65 000 kronor per månad före pensionen minska sin skatt med runt 150 000 kronor om året genom att bosätta sig i Portugal.

Landets förmånliga skattesystem utnyttjas även av pensionärer i till exempel Storbritannien, och finska pensionärer i Portugal har fram tills helt nyligen kunnat slippa skatt på hela sin pension.

Magdalena Andersson ser gårdagens samtal i Bryssel som ett första steg i att försöka påverka den portugisiska regeringen att ändra sin lagstiftning.

– Vi är beroende av vilken skattelagstiftning som gäller i Portugal.

Men det går busslaster från Sverige med pensionärer som inbjuds dit ner för att titta på bostad och så. Hur ser du på det?

– Självklart är det så att om man flyttar till Portugal för att man är intresserad av fado eller gillar vino verde eller tycker att man vill ha ett skönt klimat så... det ska man naturligtvis kunna göra, säger Andersson.

– Men... om man flyttar till Portugal bara för att man vill undvika skatt tycker jag att man ska se sig i spegeln och fråga sig om man verkligen kan stå för det beslutet.

– Det handlar ofta om personer som har haft en hög inkomst, men vars barn har gått i skolan, man har själv använt den svenska sjukvården och man kanske också funderar på att flytta tillbaka till Sverige när man blir riktigt gammal. Då tycker jag att man ska fundera över om man verkligen kan stå för det man gör, säger finansministern.