Biodling lockar fler yngre och fler kvinnor

3:04 min

Biodlingar har varit hårt drabbade av sjukdomar under flera år. Nu ser det bättre ut och intresset för biodling växer bland yngre och bland kvinnor.

Gamleby biodlarförening är ett exempel på att det har börjat vända för biodlingen i Sverige. Föreningen ordnar en kurs under våren för den som vill börja med biodling och har redan några anmälningar.

– Intresset ökar bland kvinnor, det är roligt. Och intresset ökar bland yngre och det är också roligt, säger föreningens ordförande Manfred Fjellstedt.

Han är relativt ny som biodlare och gick själv en kurs i Västervik för tre år sedan och sedan dess är han fast.

Man öppnar verkligen dörren till naturen, man observerar vad det är som blommar och vilket väder det är. Det är också intressant att studera hur bin bygger samhällen och löser problem.

Just nu befinner sig bina fortfarande i sina kupor och sitter i det som kallas vinterklunga och värmer varandra. Men häromdagen när det var varmt utomhus kom Manfred Fjellstedts bin ut och visade sig.

– De kom ut och flög en runda och tömde tarmen. Ett riktigt vårtecken.

Biodlingar i hela Europa har under lång tid varit hårt drabbade av bland annat parasitsjukdomen varroa som slagit ut mängder av bisamhällen. Det är fortfarande ett problem, men situationen har börjat ljusna enligt Manfred Fjellstedt.