Femåriga Linnea kämpar för livet - fått veckor kvar att leva

5:56 min

Linnea Nordström från Karlskrona är fem år och har redan genomgått sju strålbehandlingar. Hon lider av den ovanliga hjärntumören Diffust Pons Gliom.

"Hon började gå ostadigt" - Hör intervjun i sin helhet här. 

Det var i mitten av november förra året som Linnea Nordström, fem och ett halvt år, började få huvudvärk. Tillsammans med sina föräldrar åkte hon till vårdcentralen, men alla prover som togs där visade negativt. 

– Någon vecka senare märkte vi att hon började vingla och gå in i saker, och hon hade spasmer på natten, berättar hennes pappa, Kristoffer Nordström. 

I början av december åkte de därför in till barnakuten. Och denna gång kunde läkarna konstatera en liten hjärntumör. Dagen efter fick familjen åka till Lund för en magnetröntgen. 

Hon började vingla och gå in i saker.

Den lilla hjärntumören visade sig vara en stor tumör som satt fast i hjärnstammen. Det tog en hel vecka för läkarna att planera för den mycket komplicerade operationen, som skulle ta nio timmar. Man tog bort halva tumören. 

– Dagen innan julafton fick vi besked om att den såg ut att vara en godartad, långsamt växande tumör och vi fick åka hem igen för att vila upp oss, berättar pappa Kristoffer Nordström. 

Snabbt sämre
Men lugnet varade även denna gång inte mer än några dagar. Linnea blev snabbt sämre igen och hade både huvudvärk och yrsel. En ny magnetröntgen visade att tumören börjat växa igen och läkarna fick planera in en ny operation som denna gång tog 10 timmar. Återigen tog de bort häften av tumören. 

Beskedet var att Linnea har några veckor, kanske månader kvar att leva.

För bara en vecka sedan kom sedan beskedet som fick familjen Nordströms värld att rasa samman. Det Linnea har i hjärnan är en snabbväxande, extremt aggressiv tumör som det inte finns några etablerade vårdmetoder i Sverige att bota. 

– Beskedet var att Linnea har några veckor, kanske månader kvar att leva.
Hon får strålbehandling nu och sedan cytostatika, det är det enda som har bevisad effekt och kan stoppa cancern lite. Det köper oss några månader om vi har tur, säger Kristoffer Nordström. 

Accepterade inte
Samtidigt vägrar han och Linneas mamma att acceptera beskedet och började leta runt på nätet efter liknande fall, efter annan forskning och behandlingsmetoder.

– Tillsammans med vår läkare i Lund har vi kommit fram till att det finns en lovande behandling i England där de opererar in minikatetrar direkt i tumören, berättar Kristoffer Nordström. 

Stort engagemang
Läkarna i Lund står bakom familjen och de har en hoppfull 
dialog med läkare i England. Problemet är bara att operationen är dyr. Väldigt dyr. Därför har familjen nu startat en insamling där privatpersoner får donera pengar. Insamlingen har väckt stort engagemang. 

– Förhoppningsvis blir beskedet att vi får komma över och göra operationen, säger Kristoffer Nordström.

Hur mår Linnea just nu? 

– Hon mår ganska bra, ligger i sängen med sin storebror och äter popcorn. Som varje förälder säkert förstår så har ordet "nej" blivit lite svårare att använda. 

På onsdagsmorgonen den 22 februari hade över 1,5 miljoner samlats in till en operation för Linnea.