Springare berättar om mötet med GW

2:22 min

Örebropolisen Peter Springare mötte i dag kriminologen Leif GW Persson under inspelningen av tv-programmet Veckans brott. Samtidigt presenterar kammaråklagare Louise Helleday siffror som går emot Springares uppgifter.

Det var i förra veckan som Leif GW Persson på stående fot bjöd in Peter Springare till dagens program.

I förmiddags spelades intervjun in, men vad som sas då mellan honom och Leif GW Persson, ville Peter Springare inte säga till P4 Örebros reporter innan programmet sänts.

– Vi pratade lite om inlägget och vad man kan göra åt det och vad det beror på. GW håller med i i sak precis det jag menade.

Men mer exakt om vad som sas vill Peter Springare inte berätta.

– Det får du se på tv i kväll. 

Det har gått två veckor sen Peter Springare skrev det första inlägget. Ett inlägg som fick stor uppmärksamhet runt om i landet. Många reaktioner var positiva medan andra menade att bilden ser annorlunda ut.

– Precis, det är ju det här som man ska ta bort genom att ta fram kunskapsbaserad fakta. Det är det jag tycker att BRÅ måste göra tycker jag. 

Vi har tolv stycken frihetsberövade personer, elva av dem har svenska namn

Kammaråklagaren Louise Helleday har också deltagit i debatten och hon håller inte med Peter Springare. Hon menar att bilden är mycket mer komplex.

– Den här bilden är mycket mer komplex än om vad man ska tro om man bara tittar på Peter Springares skrivbord eller på den roteln hos polisen.

Louise Helleday har tittat på vilka personer som är frihetsberövade just nu och då tittar hon på de ärendena där nån sitter anhållen eller nån sitter häktad.

– Och då har vi tolv stycken frihetsberövade personer, elva av dem har svenska namn.

Kammaråklagare Louise Helleday berättar vidare att nio av de tolv sitter häktade för grova brott och alla nio har svenska namn.

– Så ser det ut just nu när jag tittat på min översikt.

Hon vill, precis som Peter Springare, att det ska kunna finnas en öppen och bred debatt.

– För jag tycker att man måste vara öppen för att verkligheten är mycket mer komplex än vad man först kanske tror när man bara hör en person uttala sig, säger kammaråklagare Louise Helleday.