Fozia Ebrahimi: Vi kommer inte kunna bada längre

1:34 min

Det är slut med separata badtider för kvinnor på Lögarängsbadet i Västerås. Fozia Ebrahimi är ledsen över dagens beslut i nämnden för idrott- och friluftsliv.

– Jag blir ledsen och jag vill veta varför, säger Fozia Ebrahimi, som använt de separata badtiderna på Lögarängsbadet.

– Vi är många kvinnor från olika länder som på grund av religion och kultur inte får simma tillsammans med män. Vi har använt tiderna för att lära oss simma, för att kunna rädda oss själva och våra barn när vi simmar och badar i havet under sommaren. Nu kommer vi att bli kvar hemma.

Frågan om separata badtider har debatterats flitigt och idag tog nämnden för idrott- och friluftsliv i Västerås beslut om badtidernas vara eller icke vara.

Moderaterna och Liberalerna ville stoppa könsseparerade badtider av kulturella skäl, och de fick stöd Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna, som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, gick alltså emot majoriteten, och därmed vann oppositionen i nämnden omröstningen.

Nämnden röstade också för att skicka vidare ett förslag om generellt förbud i hela kommunen mot könsseparerade badtider till kommunstyrelsen. Det förslaget måste både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säga ja till innan det blir verklighet.