Två personer knutna till Marine Le Pen har frihetsberövats

1:39 min

Två personer som arbetat nära Marine Le Pen har frihetsberövats av fransk polis. Det gäller dels den högernationalistiska presidentkandidatens kontorschef och dels en före detta livvakt.

Misstankarna handlar om falska assistentlöner.

Vid sidan om den utredning om falska assistentlöner som EU:s byrå för bedrägeribekämpning har gjort, så har nu även fransk polis påbörjat en utredning. De två personer det gäller har förhörts under dagen och har frihetsberövats.

Det är den franska antikorruptionsbyrån som håller i dagens förhör, om bedrägerimisstankar. Och de gäller Marine le Pens kontorschef respektive en före detta livvakt. Det är samma personer som tidigare har utretts av EU:s byrå för bedrägeribekämpning OLAF.

De båda har fått löner från EU, men kontorschefen misstänks ha jobbat för partiet i Paris och inte i Bryssel och livvaktens lön misstänks ha gått direkt till partiet via ett falskt arbetskontrakt.

Sammanlagt gäller det 340.000 euro eller omkring 3,2 miljoner kronor som har betalats ut mellan 2010 och 2016.

Partiledaren Marine Le Pen svarar på frågor från BFMTV att anklagelserna saknar grund. Fransmännen känner till skillanden mellan fusk och politiska intriger, säger hon.

Bedrägeribyrån OLAF anser att bedrägeriet är systematiskt och har krävt att Marine Le Pen betalar tillbaka pengarna, vilket hon har vägrat. Istället kommer hennes arvoden framöver att halveras.

Men händelserna har än så länge inte försvagat hennes politiska ställning.
Marine Le Pen har en stabil ledning i opinionsmätningarna inför valet på omkring 26 procent.
Hon har stora chanser att vinna den första omgången i det franska presidentvalet, men det är mer osäkert om hon kan vinna även i den andra valomgången.