Experten: Gotland kan utesluta bensindrivna bilar i framtiden

3:22 min

Campus Gotland gästas av den brittiska premiärministerns tidigare rådgivare i energi och klimatfrågor; för samtal om hur Gotland kan bli en klimatledande region.

Hösten 2015 samlades världens länder för det 21 partsmötet under FN:s klimatkonvention; för att enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från 2020. Där det beslutades att ökningen av den globala medeltemperaturen ska hållas till klart under två grader.

Idag är Kevin Anderson, professor i energi och klimatförändringar vid University of Manchester, på Uppsala Universitet och Campus Gotland för att prata om vad överenskommelsen betyder för det globala samhället – och vad vi behöver göra här på Gotland.

– Fördelen av att bo på en ö innebär att Gotland skulle kunna satsa på flera olika spännande klimatsmarta lösningar, jämfört med fastlandet. En idé är att helt utesluta fordon som drivs på fossila bränslen – och bara låta el- och biogasdrivna bilar på Gotland, säger han.

På frågan om hur det påverkar resten av världen av att supermakten USA:s nytillträdde president Donald Trump bland annat förnekar att klimatkrisen är ett problem svarar han: Om du lyssnade på vad han sa om Sverige häromdagen, om den här som ingen vet vad han pratade om – om en attack som aldrig har hänt. Så man kan säga att Trump vet lika mycket om klimatförändringar som han vet om vad som hände i Sverige.

Han menar också att det viktiga med Trump är att han ger oss två val. Antingen använder vi honom som ursäkt för att fortsätta förorena vår planet utan att göra något åt det. Eller så kan vi använda honom som inspiration och istället påskynda en förändring mot ett mer hållbart och klimatsmart samhälle.

– Det är viktigt att komma ihåg att det var 60 miljoner människor röstade fram Trump, men det sammanlagda antalet människor i världen är 7,3 miljarder. Det bor bara 340 miljoner människor i USA – och om de vill börja gå baklänges och börja bränna kol igen, låt då resten av de 7,3 miljarder människorna fortsätta med klimatförändringar och hållbar utveckling, berättar Kevin Anderson.