Fler inflyttade nyanlända trots stoppat bidrag i Hultsfred

2:13 min

Hultsfreds kommuns beslut om att medvetet bryta mot Socialtjänstlagen och neka nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd har inte gjort att färre nyanlända har sökt sig dit, tvärtom.

Mer om situationen i Hultsfred i Studio Ett i eftermiddag.

– Många tvivlar på att budskapet är sant för det är så pass radikalt att man tror helt enkelt inte att det stämmer förrän man kommer hit. Och det är ju beklagligt för då har man tagit fel beslut, säger Robert Andersson som är chef över sektionen för arbete och integration på socialförvaltningen.

– Det var verkligen ett misstag att flytta till Hultsfred, säger Sherko Biro, som hittat en egen tvåa till sig och sin familj efter ett och halvt år på asylboende. Men han hade ingen aning om att kommunen skulle neka honom försörjningsstöd. Nu har han inte pengar till hyra, blöjor och mat - istället får han matkassar som Civilförsvarsförbundet i Hultsfred delar ut.

Det var i slutet av december som kommunens krisledning tog det mycket ovanliga beslutet att stänga sin flyktingmottagning och inte ge nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd, därmed bryter kommunen medvetet mot socialtjänstlagen.

Hultsfred har under senare år haft en mycket kraftig och stegrande inflyttning, det är i dag bostadsbrist, långa köer till SFI, förskola och skola säger socialnämndens ordförande centerpartisten Per-Inge Pettersson:

– Vi har i dag redan över 40 procents arbetslöshet bland de utlandsfödda, där är vi bland de ledande i landet. Vi skapar ju inte det goda samhället genom att de kommer hit och får försörjningsstöd och inte kan se någon sysselsättning över överskådlig tid.

– I dag överträder vi flera lagstiftningar. Vi tänjer på arbetsmiljölagen, vi har inte skollagen att vi inte bereder utbildning och så vidare.

Men budskapet till nyanlända om att inte flytta till Hultsfred har inte nått fram – i år har istället inflyttningstakten ökat ytterligare och nu ligger över 150 ansökningar om försörjningsstöd på Robert Anderssons skrivbord.

– Jag säger att de ska försöka vända sig till en annan kommun.

Men Sherko Biro har vänt sig till andra kommuner och fått nej. Han vet inte hur länge det tar innan hans hyresvärd vräker honom. Men på ett sätt förstår han Hultsfreds kommuns agerande.

– Det är som om de strejkar. Men jag kommer att flytta om jag hittar en annan lägenhet, för jag behöver verkligen hjälp, akut hjälp.