Besviken Lövin accepterar lägre utsläppsmål

2:06 min

Den svenska regeringen kommer inte att argumentera för en skärpning av EU-parlamentets förslag att minska antalet utsläppsrätter med 2,2 procent om året.

– Nu är det här omöjligt att ändra på skulle jag säga, eftersom Rådet inte heller har en mer ambitiös hållning. Det kommer att hamna på en minskning med 2,2 procent, det är jag helt övertygad om. De svenska Moderaterna har varit med och brutit en överenskommelse som man hade i parlamentet, säger klimatminister Isabella Lövin.

Det blev en rysare förra veckan när parlamentet röstade om EU:s viktigaste verktyg för att nå klimatmålen. Systemet fungerar så att företag som minskar sina utsläpp kan sälja sina rätter till dem som har svårare att dra ner på användningen av fossila bränslen. Men eftersom det har funnits för många utsläppsrätter på marknaden har de blivit så billiga att det knappast lönar sig att minska utsläppen.

Därför behövs en reform, och efter många förhandlingar hade miljöutskottet vaskat fram en kompromiss som skulle minska utsläppsrätterna med 2,4 procent per år. Men i sista stund klev partigruppen EPP där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår av uppgörelsen och beslutet stannade på 2,2 procent.

De svenska Moderaterna står bakom sina EU-parlamentariker, men vill i övrigt inte kommentera frågan i dag.

På tisdag i nästa vecka ska EU:s miljö- och klimatministrar komma överens om hur medlemsländerna vill att utsläppshandeln ska se ut i framtiden. Det är ett komplicerat beslut med många delar.

Isabella Lövin ger alltså upp försöken att driva på för en minskning av antalet med 2,4 procent per år. Samtidigt säger hon att några tiondels procent hade gjort skillnad när det gäller hur många år det tar att nå noll-utsläpp av koldioxid. Och det har betydelse när klimatförändringarna nu går fortare än väntat, säger hon.

– Vi såg nu i februari att Arktis var 25 grader varmare än normalt för februari. Vi har en väldigt, väldigt snabbt accelererande situation och det här är chansen att göra någonting åt det på EU-nivå.

Ett slutgiltigt, gemensamt EU-beslut om utsläppshandeln väntas kunna tas innan året är slut.