Kosovos president: Serbien tänkte annektera norra Kosovo

2:16 min

Kosovos president Hashim Thaci säger i en exklusiv intervju med Sveriges radios korrespondent att grannlandet Serbien tidigare i år hade planer på att annektera norra Kosovo - precis som Ryssland annekterade Krim för tre år sedan.

– När det kommer till Serbien får vi aldrig vara naiva, säger Hashim Thaci där han tar emot i en storslagen sal i parlamentsbyggnaden i Kosovos huvudstad Pristina.

Händelsen i januari, då Serbien skickade iväg ett tåg prytt med texten "Kosovo är Serbien" med slutdestination Mitrovica i norra Kosovo var, enligt president Thaci, ingenting annat än ett försök att provocera fram en situation som skulle rättfärdiga ett serbiskt anfall - och en annektering av norra Kosovo - där de flesta invånare sedan kriget på 90-talet är serber.

Den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön ska enligt, Hashim Thaci, ha tjänat som modell.

Som svar skickade Kosovos regering specialstyrkor till gränsen för att hindra tåget som på order från den serbiska regeringen stoppades innan det hunnit så långt.

Incidenten med tåget har setts dels som en del i kampanjen inför det serbiska presidentvalet senare i år, dels som ett försök från serbisk sida att testa den nya presidentadministrationen i USA, under ledning av Donald Trump som ju setts som både mer ryss- och serbvänlig än tidigare presidenter.

– Fast var det på det viset klarade vi testet, säger Hashim Thaci.

Kosovos president säger att han fått försäkringar från president Trump själv och från andra ledande amerikanska politiker om att USA:s politik när det gäller Kosovo och stabiliteten på Balkan är oförändrad.

USA var tidigt ute med att erkänna Kosovo som en suverän stat efter att man förklarat sig självständigt från Serbien 2008, en självständighet som inte erkänns av Serbien, Ryssland och fem av EU:s medlemsländer.

Men Hashim Thaci, själv med en bakgrund som gerillaledare under kriget mot Serbien i slutet av 90-talet, är övertygad om att Serbien förr eller senare kommer att erkänna Kosovos självständighet, i alla fall om man från serbisk sida menar allvar med sin strävan mot ett EU-medlemskap.