IS trappar upp våldet mot kristna på Sinaihalvön i Egypten

3:01 min

Den så kallade Islamiska staten IS bekämpas just nu i Mosul i Irak, men IS har flera affilierade så kallade provinser, bland annat på Sinaihalvön i Egypten. De senaste månaderna har IS trappat upp sina attacker mot kristna. I går dödades två kristna män på norra Sinai och i måndags varnade IS Egyptens kristna.

I en propagandavideo från IS Sinai-avdelning som släpptes i måndags pratar en man som varit död i mer än två månader. Han kallas Abu Abdullah al Masri och det var han som genomförde den blodiga självmordsbombningen mot den koptiska katedralen i Kairo den 11 december, då 29 människor miste livet.

I videon hotar han Egyptens kristna och lovar att militanta jiahdister är redo med vapen och sprängämnen. I går, bara ett par dagar efter att videon släpptes, dödades två kopter på norra Sinaihalvön. En far och en son. Den 65-årige faderns kropp hittades full av kulhål i ett dike. Hans 45-årige son uppges ha bränts ihjäl.

Och dessa mord är bara de senaste i en lång rad attacker mot kristna på Sinaihalvön. I förra veckan dödades en koptisk lärare på väg till skolan. Två misstänkta jihadister på motorcykel följde efter och sköt ihjäl honom.

Veckan innan dödades en kristen veterinär, i slutet på januari den koptiske butiksägaren Wael Milad, innan dess en präst och en statstjänsteman som tillfrågades om sin religion i en IS-vägspärr. När han svarade kristen sköt de ihjäl honom omedelbart.

IS på norra Sinai har under flera år genomfört dödliga attacker mot Egyptiska säkerhetsstyrkor som svarat med massiva bombardemang vilket gjort att lokalbefolkningen i många fall tagit ställning för IS. Men egyptiska säkerhetsstyrkor har haft framgångar mot jihadisterna den senaste tiden, vilket IS ger Israel skulden för - det militära samarbetet mellan Egypten och Israel.

Det har bland annat lett till att den så kallade islamiska staten vid flera tillfällen de senaste veckorna har skjutit raketer och granater mot Israel, senaste i måndags landade två raketer från Sinai i södra Israel.

Egyptens försök att bekämpa den terrorrörelse som med sprängningen av det ryska passagerarplanet orsakade kris inom turistnäringen, har också lett till att Egypten inlett ett trevande samarbete med Hamas i Gaza, i hopp om att kunna isolera IS.

Egyptens relation till Hamas, som ses som en gren av det muslimska brödraskapet, har varit mycket spänd de senaste tre åren sedan brödraskapets president Mursi störtades i Egypten.