Åtalad SD-riksdagsman i förhör: Dumt och dumt och dumt

1:31 min

Han skämdes för att gå till banken och löste det privata företagets ekonomiska problem genom att låna pengar ur partikassan. Det framgår av förhören som polisen hållit med SD-riksdagsman Anders Forsberg.

Riksdagsmannen Anders Forsberg, SD, har en gård utanför Skara med jordbruk, skogsbruk och bed- and breakfast. Han berättar i polisförhör att det blev problem med ekonomin men istället för att gå till banken förde han i omgångar över 1,1 miljoner kronor från Sverigedemokraterna Skaraborgs partikassa till det privata företaget, där han vid den tiden var kassör. 

I det första förhöret som hålls på polishuset i Falköping i slutet av augusti förnekar han brott och säger att han alltid haft för avsikt att betala tillbaka till partikassan vilket han också gjort.

Har någon mer haft vetskap, har du gjort det av egen fri vilja, frågar förhörsledaren?
– Ja, det är bara jag, säger Forsberg och berättar att han suttit hemma i sin bostad vid sin dator och gjort överföringarna.

I nästa förhör som hålls den 16 december i förhörsrum 12 på polishuset i Göteborg får han frågan om han ser någon moralisk aspekt i det hela. Forsberg svarar:

– Jag hade inte någon tanke på det viset utan snarare att jag hade ett tillfälligt problem och jag såg en möjlighet att lösa det.

Forsberg säger att han skämdes för att gå till banken och medger i efterhand att det hade varit mycket bättre.

Som jag sa innan, dumt och dumt och dumt."

Detta hade alltså inte varit några problem? frågar polisen. 
– Nej jag tror inte det. Som jag sa innan, dumt och dumt och dumt, svarar Forsberg.

Efter det förhöret erkänner riksdagsmannen sakomständigheterna vad gäller olovligt förfogande men förnekar grov förskingring och trolöshet mot huvudman.