Ryssland rustar mot fejknyheter

2:25 min

Falska nyheter och informationskrig hävdas nu officiellt i Ryssland vara ett stort hot. En "cyberarmé" har skapats inom försvarsdepartementet.

I ryska tv-kanaler kallas det russofobi eller beskrivs som västs kommande krig mot Ryssland.

– Amerikanska soldater och militär utrustning fortsätter strömma in i de baltiska länderna, säger speakern i ryska försvarsministeriets tv-kanal Zvjesda - Stjärnan.

Det är samma försvarsdepartement som nu skapar en cyberavdelning, som ska stoppa informationskriget och fake news, falska nyheter.

I tv-inslaget hävdas att de baltiska länderna nu förbereder sig på ett krig mot Ryssland och anledningen är den stora russofobin i länderna. Förutom tv-bilder med mängder av rullande stridsvagnar och överdrivna uppgifter om hur många amerikanska soldater, som finns i de baltiska länderna intervjuas Dmitrij Linter.

Den 43-årige Linter är en känd Kremlaktivist i Estland, han stöder det så kallade Novorossijaprojektet och har propagerat för att göra en Krim i hemlandet. Han har kandiderat i val i Estland både till EU parlamentet då han fick 107 röster och i estniskt parlamentsval fick han drygt 122 röster.

I inslaget påstår han att de ryskspråkiga i Estland hotas och att baltiska länder driver en russofobisk agenda, som till och med kan leda till krig.

Där talas om ett krigets cancan runt Kaliningrad, som påstås speciellt hotat om Finland och Sverige går med i NATO kommer det innebära att enklaven inringas. De baltiska länderna beskrivs som bankrutta och deras presidenter som krigiska.

Försvarsminister Sergej Sjojgu offentliggjorde planerna på en cyberavdelning inom försvarsministeriet i onsdags i parlamentet. Men några ytterligare detaljer gavs inte.

Utrikesdepartementet i Ryssland har hunnit före genom att på sin hemsida publicera nyheter från utländska medier, som påstås vara falska och rödstämpla dem med texten Fake. Det har bland annat drabbat amerikanska New York Times.

Sedan tidigare har utrikesdepartementets talesman Maria Zacharova tagit för vana att vid sina återkommande veckodragningar med utländska medier anklaga olika utrikeskorrespondenter för felaktig eller till och med lögnaktig rapportering. Särskilt ofta utsätts brittiska BBC, men också nyhetsbyrån Reuters.

Hon har sagt att den nya Fakestämpeln kan användas om inte den ryska ståndpunkten anges eller om utrikesministeriet anser att det är fel vinkel.

Oberoende radiostationen Echo Moskvas chefredaktör Alexej Venediktov säger i en kommentar att de medier som stämplas med Fake bör se det som ett adelsmärke och ett tecken på att de har rätt.